Slovenija

Nekdanji pravosodni minister Zalar: Janši pravica, Zalarju krivica

STA/G.G.
12. 3. 2015, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vrhovno sodišče je Janezu Janši priznalo pravico, Alešu Zalarju pa naredilo krivico, se je na sodbo vrhovnega sodišča v primeru Škrlec odzval nekdanji pravosodni minister Zalar. Sodišče je namreč odločilo, da KPK v preiskavi postopka imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ni kršil ustave.

Mediaspeed

Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) je kršitev v upravnem postopku očital prav Zalar, ki je bil takrat minister za pravosodje. V današnjem sporočilu za javnost je napovedal, da bo odločitev vrhovnega sodišča, ki je po njegovi oceni popolnoma arbitrarna, predložil v presojo ustavnemu sodišču.

Vrhovno sodišče je v sodbi, ki jo je izdalo le 14 dni po tem, ko je razsodilo v zadevi predsednika SDS Janše proti KPK, v enakem postopku zavzelo diametralno nasprotno stališče, je poudaril Zalar. Po njegovem mnenju je sodišče Janši priznalo vse procesne pravice glede sodelovanja v postopku pred KPK, njemu pa je v enakem postopku taiste pravice v celoti odreklo.

Zalar je KPK očital nezakonita dejanja v pregledu postopka imenovanja Škrleca, saj naj bi KPK izvajal dokaze, ne da bi o tem obvestil in v postopek vključil prizadete osebe. Ker je vrhovno sodišče Zalarjev očitek dokončno zavrnilo, bo KPK nadaljeval postopek pregleda imenovanja. Vrhovno sodišče je sicer konec februarja odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo.