Slovenija

V nekaterih opozicijskih strankah kritično do imen neizvršnih direktorjev DUTB

STA/M.J.
6. 3. 2015, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V nekaterih opozicijskih poslanskih skupinah so kritični do imen novih neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jih je vlada izbrala na četrtkovi seji. Vladno odločitev za ponovitev postopka imenovanja nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) medtem nekateri podpirajo, drugi pa menijo, da ta ni bila nujna.

STA

Poslanec opozicijske SDS Andrej Šircelj ocenjuje, da bo DUTB zaradi zamenjave neizvršnih direktorjev delovala manj transparentno in manj neodvisno kot doslej. Ocenjuje, da so bili tujci veliko bolj neobremenjeni glede domačih okoliščin in različnih povezav v Sloveniji.

Uradnega obvestila o četrtkovih odločitvah vlade glede DUTB še ni. Na kadrovski fronti je znano, da je vlada imenovala nekdanjega nadzornika NLB Marka Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha in člana upravnega odbora družbe Sip Šempeter Janeza Širovnika. Ti naj bi po navedbah iz minulih dni zamenjali nekdanjega državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Mitja Mavka ter Carla-Johana Lindgrena in Arneja Berggrena.

Novo vodstvo bo moralo še dokazati, da deluje neodvisno, poudarja Šircelj. Znižanje prejemkov je po njegovih besedah legitimno, "bomo pa videli, kakšni bodo rezultati in kdo bo za takšen denar od strokovnjakov želel delati".

Pri ponovitvi razpisa za nadzornike SDH pa po Šircljevem mnenju obstaja možnost, da gre za manever koalicije ali vsaj nekaterih strank, da se vse zavleče in privatizacijo naredi netransparentno. SDH je ena od žrtev sedanjih koalicijskih strank. Gre za to, da se deluje v kalnem in globoki mivki," meni Šircelj.

Tudi predsednica ZaAB in nekdanja premierka Alenka Bratušek je razočarana. Če držijo podatki, da je bilo na razpis za nadzornike SDH prijavljenih 47 oseb, je prepričana, da bi se med njimi moralo najti pet kompetentnih posameznikov. "A se očitno strankarska logika ni seštela in se zato razpis ponavlja," je v izjavi za STA ocenila Bratuškova.

Nekdanja premierka bi "rada videla, kdo do kompetentnih oseb se bo še drugič prijavil - razen tistih, ki jim bo to obljubljeno vnaprej". Po besedah Bratuškove je vlada imela tudi možnost, da ne sledi predlogom strokovne komisije, če meni, da ta ni predlagala primernih.

Od novih neizvršnih direktorjev Bratuškova pozna le Simonetija. Upa pa, da bodo spremenili prakse, ki se niso izkazale za najboljše. "Sicer vlada ni naredila ničesar," je dejala in obenem podprla znižanje plač v DUTB.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec meni, da je ponovitev razpisa glede SDH nujna, ker so bili tako rekoč vsi kandidati za nadzorni svet sporni. "Kar se tiče DUTB, pa konkretna imena še preverjamo, bi pa rekel, da je to kakorkoli korak v pravo smer," pravi Mesec.

Trenutno vodstvo se je namreč po njegovih besedah izkazalo za neodgovorno, negospodarno in glede na poročilo protikorupcijske komisije deloma tudi za koruptivno. Poleg menjave vodstva slabe banke bi morala vlada tudi spremeniti namembnost te institucije, ki bi morala poskušati podjetja oživiti, meni Mesec. Glede vladne odločitve o omejitvi plač vodilnim v DUTB pa pravi, da je to zagotovo korak v pravo smer.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je v odzivu glede četrtkovih odločitev vlade dejal, da gre za politično kuhinjo. S tem je bila po njegovih besedah tudi pogojena dolžina seje vlade, ki kaže, da je šlo za "kar precejšnje politične napetosti". "Vsaj glede enega vprašanja so se lahko zedinili, glede drugega se niso mogli in zato bodo ponovili razpis in si na takšen način kupili dodaten čas," je dejal.

Namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je glede odločitve o ponovitvi postopka imenovanja nadzornikov SDH dejala, da je - če so bili določeni kandidati sporni - bolje, da se to razčisti ta trenutek kot pa pozneje. Nadzorniki morajo namreč po njenih besedah začeti zelo intenzivno delati. Imena oseb, ki jih je vlada imenovala za neizvršne direktorje DUTB, pa, kot pravi, težko komentira.

Namestnik vodje poslanske skupine SD Matjaž Nemec pa pravi, da se moramo Slovenci kot družba odločiti med dvema načinom kadrovanja, eden je strogo politični, drugi pa političnim strankam omogoča, da prevzamejo politično odgovornost in tudi politično kadrujejo.

"V zadnjih letih smo skakljali z enega na drug način, noben ni dovolj dober," meni Nemec. Tako se je po njegovih besedah treba odločiti, ali dati politikom vso moč ali pa politiko popolnoma umakniti. Ob tem Nemec opozarja, da tudi če se politika umakne, na odločitve o imenovanjih vplivajo različna omrežja.