Slovenija

V Sloveniji lani odkupili za skoraj tri odstotke več mleka

STA / T.C.
15. 2. 2015, 21.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lani je bilo v Sloveniji glede na leto prej odkupljenega za skoraj tri odstotke več mleka. Sira je bilo ob tem proizvedenega več, jogurtov in smetane pa manj kot v letu 2013, ugotavlja državni statistični urad.

Arhiv Svet24

Lani je bilo s kmetijskih gospodarstev v Sloveniji odkupljenih skoraj 531.700 ton mleka, kar je 2,8 odstotka več kot v letu 2013. Od tega so slovenske mlekarne odkupile skoraj 332.400 ton mleka, kar je 1,1 odstotka več kot leto prej.

Slovenske mlekarne so proizvedle skoraj 154.600 ton konzumnega mleka. Proizvodnja konzumnega mleka se je tako že drugo leto zapored rahlo povečala.

Drugače pa je bilo s proizvodnjo smetane. V letu 2014 je bilo namreč proizvedenih okoli 12.100 ton smetane, ker je skoraj šest odstotkov manj kot v letu 2013. Letna proizvodnja smetane se je tako znižala že šesto zaporedno leto.

Arhiv Svet24

Zmanjšala se je tudi proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov, in sicer na letni ravni za skoraj 12 odstotkov. Skupno je bilo proizvedenih nekaj več kot 30.800 ton teh izdelkov, kar je najmanj v zadnjih 15 letih.

Proizvodnja mleka v prahu pa se je močno povečala - za skoraj 130 odstotkov. Vendar je treba upoštevati, da je bila v letu 2013 rekordno nizka, opozarjajo statistiki.

V letu 2014 so proizvajalci v Sloveniji proizvedli nekaj več kot 2300 ton masla in maslenih namazov, kar je odstotek več kot v letu prej. Proizvodnja sira pa je obsegala skoraj 17.000 ton in je bila večja za štiri odstotke.

Statistični urad pa je zbral tudi podatke o bakteriološki kakovosti mleka, ki ga odkupijo slovenske mlekarne. V letu 2014 sta več kot dve tretjini zbranega mleka vsebovali 50.000 ali manj mikroorganizmov na mililiter mleka in po tem merilu je bilo mleko uvrščeno v najvišji kakovostni razred. Delež tega mleka se je v primerjavi z letom 2013 sicer zmanjšal.

Arhiv Svet24