Slovenija

Bo res nasulo še en meter snega?

STA/G.G.
4. 2. 2015, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V četrtek in petek bo precejšen del Slovenije zajelo močno sneženje. Ponekod na Štajerskem in Dolenjskem bo predvidoma padlo tudi do 80 centimetrov snega, opozarjajo na Darsu, kjer so na obilno pošiljko snega pripravljeni. Na ceste se bodo njihove ekipe odpravile že pred 5. uro zjutraj, največjo konico pričakujejo okoli poldneva in v noči na petek.

Reuters
Sneg nam lahko preseka vsakodnevne poti.

Vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so že v stiku s sosednjimi državami in bodo že ob 5. uri zjutraj začeli z izločanjem tovornih vozil na mejnih prehodih, za tem na počivališčih, do 8. ure pa bodo skušali izločiti tudi druga tovorna vozila.

Prvo sneženje pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Po ocenah, ki jih Agencija RS za okolje pripravlja za Dars, naj bi skupno na območju Maribora padlo okoli 80 centimetrov, okoli 70 centimetrov naj bi padlo tudi na širšem novomeškem območju in v Prekmurju.

Sever zagotavlja, da v kolikor bodo razmere na posameznih območjih zelo kritične, bodo tja preusmerili tudi ekipe iz drugih baz.

STA

Kako bo na ljubljanski obvoznici?

Za ljubljansko obvoznico Sever pravi, da se bodo potrudili jo sčistiti še pred jutranjo konico. Če pa bi v času jutranje prometne konice močno snežilo, Sever opominja, da se lahko njihova vozila premikajo le tako hitro kot ostala kolona vozil, zato hitreje od tega ne bo šlo.

Ob tem je vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo Ulrich Zorin voznike opomnil, naj se v četrtek in petek na pot odpravljajo le, če je to res potrebno. Na cesti naj svojo vožnjo prilagodijo razmeram, še raje pa naj ta dva dneva koristijo javne prevoze, na primer vlake.