Slovenija

Garje med učenci ljubljanske osnovne šole

G.G.
4. 2. 2015, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ravnateljica Osnovne šole Miška Kranjca v ljubljanskih Dravljah Irena Rozman je pred dnevi na spletni strani objavila sporočilo staršem, da imajo na šoli dva primera garij. Enega na razredni in enega na predmetni stopnji.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da so na omenjeni šoli imeli primer enega otroka, ki je bil na smučanju v tujini in je imel po povratku domov diagnosticirane garje. Po njihovih besedah je šola ustrezno ukrepala z objavo njihovih priporočil. »Iz osrednjeslovenske regije nismo prejeli prijav garij med otroki,« so še sporočili iz NIJZ.

Garje lahko dobi vsak

Okužimo se predvsem s tesnim telesnim stikom (koža-koža), po dolgotrajnem držanju za roke, spanju v isti postelji ali po spolnem stiku. Prenos s priložnostnim dotikom, kot je rokovanje ali objem običajno ne predstavlja nevarnosti in ne zadošča za okužbo. Prenos posredno z uporabo perila, brisač ali posteljnine zbolelega je manj verjeten, toda možen pri bolnikih s krustozno obliko garij, ki so zaradi velikega števila pršic zelo kužni. 

Garje lahko dobi vsak. Pogosteje se pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine. Ocenjujejo, da se z garjami letno okuži 300 milijonov ljudi po vsem svetu. 

V Sloveniji je bilo v zadnjih desetih letih največ primerov garij prijavljenih v letu 2002 (587), najmanj pa v letu 2012 (263). V letu 2008 smo zabeležili izbruh garij med stanovalci študentskih domov v Ljubljani. Prijavljenih je bilo 18 primerov pri študentih, ter en primer pri osebi, ki je bila zaposlena v študentskem domu. Drugi največji izbruh je bil v letu 2010, v katerem je zbolelo 68 oskrbovancev in zaposlenih iz doma za starejše občane.