Slovenija

Cerar priznal, da se znotraj koalicije pojavljajo pomisleki

STA/J.P.
26. 1. 2015, 14.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Postopek privatizacije 15 podjetij s seznama za prodajo se mora nadaljevati, je danes v DZ ponovil premier Miro Cerar. "Enostavno gre za verodostojnost naše države," je pojasnil in dodal, da pa nikakor ne smemo popustiti, da bi prodaje potekale brezglavo in brez zelo jasnih kriterijev.

Arhiv Svet24

Cerar je med tremi najpomembnejšimi kriteriji, ki jih je treba upoštevati pri prodajah podjetij s seznama, izpostavil popolno transparentnost postopkov, primerno ceno ter takšnega kupca, ki bo strateškega pomena. "Da prihaja z razvojnim modelom za podjetje, ki ga kupuje, kar prinaša tudi nova delovna mesta," je dejal.

Priznal je, da se znotraj koalicije pojavljajo pomisleki, predvsem pri stranki SD. "A stališče vlade do tega vprašanja ostaja nespremenjeno," je zatrdil.

Cerarju se sicer zdijo številni pomisleki glede privatizacije upravičeni, a v DZ je o tej temi že dvakrat potekala zelo temeljita razprava in po njegovih besedah se je "obakrat izkazalo, da močno prevladujejo pravni, politični in strokovni razlogi, ki upravičujejo to, za kar se zavzema vlada: da se postopek privatizacije 15 podjetij nadaljuje".

"Slovenija je dolžna, da ta proces na podlagi lastne odločitve verodostojno izpolni," je odgovoril na vprašanje Ljudmile Novak (NSi), kako je sploh mogoče, da nekateri še vedno nasprotujejo privatizaciji oz. prodaji državnega premoženja odgovornim lastnikom.

Cerar je obljubil, da bo vlada v kratkem predstavila delovni predlog strategije upravljanja z državnim premoženjem. Tega ni uspela narediti še nobena vlada doslej, je dejal in menil, da mora biti o dokumentu, ki je trenutno v fazi obravnave znotraj koalicije, opravljena široka, tehtna, javna razprava. "Šele potem bo DZ lahko sprejel odločitev, kako bomo ravnali z državnim premoženjem," je dejal.

Na očitek Marka Pogačnika (SDS), da so poslanci SMC na današnji seji odbora DZ za finance in monetarno politiko zavrnili predlog sklepa SDS o nadaljevanju transparentnega umika države iz gospodarstva, pa je odgovoril, da gre verjetno za nesporazum. Težko si namreč predstavlja, da bi bili poslanci njegove stranke proti transparentni privatizaciji.

Oba opozicijska poslanca je tudi zanimalo, zakaj vlada državnemu zboru še vedno ni predlagala v imenovanje članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi postopke prodaje podjetij. Kot je zatrdil, postopek izbire nadzornikov intenzivno teče, pri čemer bo vlada zagotovila, da ne bo prevlade politike nad strokovnimi kriteriji.