Slovenija

Ravnateljica zavrača obtožbe o nasilju nad otroki

STA/G.G.
22. 1. 2015, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ravnateljica Otroškega vrtca Šmarje pri Jelšah Marta Drofenik zavrača vse očitane nepravilnosti v zvezi z delom, ravnanjem in odgovornostjo. V izjavi za javnost je zapisala, da do junija lani ni bilo ne s strani sveta zavoda, staršev ali zaposlenih nobenih konkretnih kritik, tudi inšpektorat ni ugotovil nobenih kršitev.

PlanetTV
Fotografija je simbolična

Danes bo objavljen razpis za ravnatelja šmarskega vrtca. Po navedbah sveta zavoda je Drofenikova napovedala prijavo zoper nezakonito ravnanje sveta, saj meni, da so ji bile ves čas kršene pravice. 

Svet Javnega zavoda Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah pa je prejšnji teden na inšpektorat za šolstvo in šport ter na inšpektorat za delo podal prijavo zoper Drofenikovo zaradi ugotovljenih nepravilnosti. Prav tako je svet Drofenikovo, ki se ji mandat izteče konec junija letos, pozval k odstopu, ki pa ga ravnateljica zavrača.

"Dejstvo je, da se mi junija izteče mandat in so stvari, ki se dogajajo v času po zamenjavi lokalne oblasti, po mojem mnenju zgolj želja določenih ljudi, da se ravnatelj vrtca zamenja," je dejala Drofenikova, ki vrtec vodi že 20 let. 

Glede očitanega domnevnega psihičnega in fizičnega nasilja, ki naj bi ga strokovne delavke izvajale nad otroci, je Drofenikova pojasnila, da vodje enot o teh morebitnih kršitvah ne vedo nič in jo tudi nihče ni nikoli obvestil o tovrstnih sumih. Osebno pa nasilja nad otroci ni zaznala

Po navedbah časnika Delo naj bi se tovrstne kršitve dogajale pred leti, domnevna kršiteljica pa je že v pokoju. Zadevo preiskuje tudi policija. Predsednik sveta staršev Anton Golež pa je povedal, da v zdajšnjem času niso zaznali nasilja nad otroci. 

Delavki, ki naj ne bi imela ustrezne izobrazbe, ob sprejemu v službo pa so bili predloženi ustrezni dokumenti, je ravnateljica, ko je dobila uradne podatke od Pedagoške fakultete v Ljubljani, dala izredno odpoved delovnega razmerja. 

Drofenikova je zavrnila tudi očitek o nepravilnosti pri izplačilu stroškov prehrane delavcem. O domnevnem mobingu pa pravi, da se do vseh zaposlenih obnaša korektno in enako, je pa res, da zahteva, da izpolnjujejo svoje delovne obveznosti, in ne dovoli, da se njihovi politični interesi vmešavajo v delo. "Do izteka mandata bom poskrbela za to, da bo delo v vrtcu še naprej potekalo strokovno in da bo na prvem mestu skrb za otroke in ne politični interesi posameznikov," še dodaja Drofenikova. 

Člani sveta zavoda pa so septembra lani prejeli anonimno pismo o odnosih ravnateljice vrtca do zaposlenih, ki so ga potem obravnavali na izredni seji. Na njej so sprejeli sklep, da se med zaposlenimi v šmarskem vrtcu, ki ga obiskuje 500 malčkov, zaposlenih pa je 85 delavcev, izvede anketa z namenom ugotavljanja resničnosti navedb iz anonimke. Rezultati ankete so potrdili navedbe iz anonimnega pisma, v katerem je med drugim navedeno, da so razmere v vrtcu katastrofalne.