Slovenija

Pahor na Münchensko varnostno konferenco

STA/J.P.
22. 1. 2015, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Letošnje Münchenske varnostne konference se bo iz Slovenije udeležil predsednik republike Borut Pahor, so danes sporočili iz predsednikovega urada. Tradicionalna varnostna konferenca, ki se jo udeležijo številni voditelji držav in druge pomembne osebnosti, bo v bavarski prestolnici potekala od 6. do 8. februarja.

Arhiv Svet24

Letošnja konferenca bo posvečena "razpadu mednarodne varnostne ureditve" sredi ukrajinske krize in naraščajoče grožnje islamističnih skrajnežev na Bližnjem vzhodu in v sredozemskem prostoru. Govora bo tudi o dramatičnem položaju beguncev povsod po svetu, napovedujejo organizatorji konference.

Med njimi ne bo slovenskih ministrov Karla Erjavca oz. Janka Vebra, so za STA povedali na zunanjem in obrambnem ministrstvu. Prav tako se konference ne bo udeležil premier MiroCerar, so potrdili v njegovem kabinetu.

Udeležbo na že 51. konferenci, ki je običajno tudi priložnost za srečanja med visokimi politiki, so že napovedali nemška kanclerka Angela Merkel, ruski zunanji minister Sergej Lavrov, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

V München prihajajo tudi afganistanski predsednik Ašraf Gani, iraški premier Hajdar al Abadi, kitajski državni svetnik Yang Jiechi in južnokorejski zunanji minister Yun Byung-se. Kot še napovedujejo organizatorji konference, se je bo skupno udeležilo 20 predsednikov držav oziroma vlad ter 60 zunanjih in obrambnih ministrov.