Slovenija

Cerar pri oblikovanju socialnega sporazuma pozdravlja konstruktivno držo

STA / T.C.
21. 1. 2015, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada bo po besedah premierja Mira Cerarja o socialnem sporazumu 2015-2016, ki so ga socialni partnerji parafirali v torek, odločala na seji prihodnji teden. Uskladitev tega dokumenta, prvič po letu 2009, je po njegovih ocenah pomemben dokaz, da smo v državi sposobni dialoga in sporazumevanja.

KMA

"S tem smo dokazali, da si znamo zaupati in pogovarjati ter skupno iskati tiste cilje in načine sobivanja, ki bodo peljali Slovenijo v napredek in dvig kakovosti življenja," je ob robu današnjega vladnega posveta o iskanju najbolj prednostnih nalog v letošnjem letu dejal Cerar.

Vlada bo o sporazumu odločala na prihodnji seji. Cerar je prepričan, da so na dobri poti, da ta sporazum tudi formalno zaključijo, saj je pred vlado in socialnimi partnerji še zadnja faza, to je podpis sporazuma, ki naj bi se izvršil 2. februarja. Pogovore o njem je premier označil za konstruktivne, po njegovem mnenju pa so ti prispevali k politični in širši družbeni stabilnosti v državi.

Socialni partnerji so sporazum uspeli uskladiti in ga parafirati v torek, s čimer so ujeli tudi za to zastavljeni rok. Razhajanja glede vprašanj minimalne plače in insolvenčne zakonodaje so rešili tako, da so ju povsem umaknili iz besedila. Z njim pa so se strani dogovorile o 140 ukrepih na vseh ključnih področjih.