Črna kronika

Wolfa prijeli, pravosodje o tem tudi uradno obveščeno

STA / T.C.
21. 1. 2015, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za pravosodje so kanadski pravosodni organi tudi uradno obvestili o prijetju podjetnika Walterja Wolfa, so potrdili na ministrstvu. Postopek izročitve bodo v skladu s svojim notranjim pravom še naprej vodili kanadski organi, po podatkih pravosodnega ministrstva pa kanadsko pravo ne prepoveduje izročitve svojih državljanov.

Arhiv Svet24

Wolfa so v ponedeljek v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani v zadevi Patria, ter prošnje za izročitev, posredovane s strani tukajšnjega ministrstva. Istega dne so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, so sporočili s pravosodnega ministrstva, kjer so še potrdili, da jih je kanadsko pravosodno ministrstvo o prijetju Wolfa tudi uradno obvestilo.

Po podatkih, s katerimi razpolaga ministrstvo, sicer kanadsko pravo ne prepoveduje izročitve lastnih državljanov. Wolf ima namreč poleg slovenskega še državljanstva Kanade, Avstrije, Nemčije in Hrvaške.

Ministrstvo za pravosodje je prošnjo za izročitev pristojnim organom Kanade po diplomatski poti posredovalo septembra 2013. Nato je bilo v redni komunikaciji s pristojnimi organi Kanade in pristojnim slovenskim sodiščem, da bi zagotovilo vse potrebne informacije za začetek postopka izročitve v Kanadi.

Pristojni organi Kanade bodo postopek izročitve še naprej vodili skladno z notranjim pravom Kanade, ki ureja sam postopek izročitve, pogoje za izročitev ter pravna sredstva, ki jih ima iskana oseba na voljo.

Na ministrstvu sicer zavračajo nekatere navedbe, da naj bi Slovenija po pravni poti pritisnila na kanadske organe glede izročitve in pravijo, da to ne drži. Prav tako so pojasnili, da se na ministrstvo še ni obrnil nobeden od Wolfovih zagovornikov.

Koliko časa bo trajal postopek izročitve, še ni znano, kazenski pregon zoper Wolfa pa bo absolutno zastaral 10. avgusta letos, kar pomeni, da bodo tedaj vsi postopki v zvezi z Wolfom v zadevi Patria končani. V kolikor bodo Wolfa predali Sloveniji, bo postopek izročitve opravila slovenska policija.

Policija