Slovenija

Konec nepravilnostim v domu upokojencev Ptuj

Gabrijel Toplak
21. 1. 2015, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja doma upokojencev je opozarjala tudi civilna iniciativa občanov.

Gabrijel Toplak

Prve ugotovitve po razrešitvi nekdanje direktorice in začasnem prevzemu vodenja s strani nove so pokazale, da je sicer neprofitni zavod v zadnjih letih ustvaril več kot 11 milijonov evrov presežka.

Konec novembra se je na veliko govorilo o nepravilnostih pri vodenju ptujskega doma upokojencev in še posebej o dolgoletni direktorici omenjenega zavoda Kristini Dokl, ki jo je ministrica Anja Kopač konec novembra odstavila z direktorskega mesta.

Potem ko je zavod po razrešitvi začasno prevzela Jožica Šemnički, so v javnost med drugim pricurljale prve ugotovitve, ki so pokazale, da je sicer neprofitni zavod v zadnjih letih ustvaril več kot 11 milijonov evrov presežka. »Zdaj sem se osredotočila predvsem na urejanje doslej slabih kadrovskih razmer za nemoteno delovanje doma. Po natančni reviziji preteklega poslovanja so prve ugotovitve pokazale, da ima dom na zakladniškem računu za okoli 9,5 milijona presežka, še dodatna dva milijona pa na transakcijskem računu je povedala Šemničkijeva in priznala, da so te številke za javni sektor precej neobičajne, čeprav bi bili tega denarja oziroma takšnih številk nadvse veseli v vsakem podjetju. Revizija bo pokazala, kje so viri tako visokih presežkov, že zdaj pa je mogoče reči, da so bili zaposleni doslej ocenjeni na najnižje mogoče količnike, hkrati pa so oskrbnine zaračunavali v najvišji mogoči meri, pri čemer je bila vsaj osnovna oskrbnina po njenem povsem korektna. »Če bo revizija pokazala, da so presežki dejansko takšni, kot kaže zdaj, bomo verjetno del denarja porabili za izboljšanje kakovosti bivanja, seveda pa je denar v lasti države, saj je lastnik doma ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve,« je še dejala Šemničkijeva.

Gabrijel Toplak


V ptujskem domu upokojencev, ki ima ločene enote še v Kopru, Muretincih, Juršincih in Kidričevem ter trenutno zaposluje 307 ljudi, trenutno iščejo okoli 20 ljudi za zaposlitev na vseh področjih njihove dejavnosti, od oskrbe do zdravstvene nege, pa tudi na področju administracije in računovodstva.

Nekdanje direktorice Doklove, ki je v ptujskem domu upokojencev direktorovala kar zadnjih 25 let, pa ni več med zaposlenimi, saj je že pred leti izpolnila pogoje v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ in so ji izdali odločbo o upokojitvi. Šemničkijeva, ki je v delo vpeta od 3. decembra lani, ko je kot vršilka dolžnosti prevzela vodenje zavoda, o tem, ali bodo zoper Doklovo sproženi kakšni postopki, ne razmišlja. »Svoje morajo najprej povedati revizorji, je pa to stvar sveta zavoda,« kratko odgovarja. Na razpis za novega direktorja s polnimi pooblastili, ki naj bi ga svet zavoda objavil predvidoma v treh mesecih, pa glede na obilico dela dokončne odločitve še ni sprejela.

Gabrijel Toplak

Sicer pa je že nekaj časa na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja ptujskega doma upokojencev opozarjala civilna iniciativa občanov, z razrešitvijo Doklove, katere sinovo podjetje naj bi po naših informacijah kupilo polovico radgonskega doma za starejše, pa so njihove trditve potrdili tudi različni inšpekcijski nadzori. Služba za notranjo revizijo pri pristojnem ministrstvu je namreč na podlagi številnih prijav kar dvakrat pregledala delovanje doma in obakrat ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu, medtem ko je kršitve v domu v zadnjem času kar 13-krat ugotavljal tudi inšpektorat za delo, slabo stanje pa sta opazila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor.