Slovenija

Ostaja pri obljubah?

R. Ž.
19. 1. 2015, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Podjetje Radeče papir nova je lani po stečaju bivše tovarne uspešno zagnalo proizvodnjo, država pa še vedno ni izpolnila obljube in družbi nakazala treh milijonov evrov iz naslova finančnih spodbud za neposredno tujo naložbo. Bo imel novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki so ga po naših informacijah prav te dni obiskali lastniki iz Dubaja, več posluha?

R. Ž.

Podjetje Radeče papir je bilo do stečaja, torej do aprila leta 2012, najpomembnejši zaposlovalec v dolini Sopote. Majhno občino Radeče je ob propadu podjetja zadela socialna bomba, slaba socialna slika pa se je popravila januarja lani, ko je dubajska družba Emkaan Investmens za dobrih pet milijonov evrov kupila nekdanje podjetje, zagnala proizvodnjo in do danes znova zaposlila velik del nekdanjih delavcev. Država je takrat obljubila tri milijone evrov, če tujci podjetje kupijo, zaženejo proizvodnjo in zaposlijo domačo delovno silo. 

V slabem letu delovanja je novoustanovljeno podjetje Radeče papir nova ustvarilo za 25 milijonov evrov prometa in imelo dobiček v višini 1,1 milijona evrov. Kratkoročni načrt za letošnje leto predvideva 40 milijonov evrov prometa, leta 2018 pa naj bi po načrtih 350 zaposlenih ustvarilo 100 milijonov evrov.

R. Ž.

Enajst milijonov je lani ustvarilo hčerinsko podjetje Muflon, 14 milijonov evrov pa so ustvarili na račun proizvodnje na papirnem stroju 4. Papirni stroj 5, na katerem proizvajajo zaščitene papirje, trenutno še ne deluje 100-odstotno, ampak le nekaj dni v mesecu. To pa predvsem zato, ker je stroj stal dve leti in pred polnim zagonom potrebuje popravila, s stečajem pa je podjetje izgubilo tudi zaupanje trga. Ta namreč zahteva visoko stopnjo varnosti, da jo lahko omogoča, pa mora novo podjetje znova dokazati. Prav zato se povezuje s češkimi in francoskimi partnerji, s katerimi bi lahko znova nastopilo na zahtevnih trgih. Prav te dni v podjetju Radeče papir nova čakajo na potrditve poslov oziroma odgovore morebitnih partnerjev. Za samostojne nastope na tako imenovanih mednarodnih tenderjih namreč radeško podjetje ne izpolnjuje pogojev, glavni med njimi je ta, da lahko na njih sodelujejo le podjetja, ki zadnja tri leta niso imela likvidnostnih težav oziroma niso bila v stečaju.

Brez polnega zagona papirnega stroja 5 po besedah generalnega direktorja Igorja Rakuše Radeče papir nova nima dolgoročne prihodnosti. Zato je nujno, da stroj usposobijo in tako zagotovijo maksimalno stopnjo varnosti izdelkov. Za naložbo bi nujno potrebovali tri milijone evrov, ki jih je obljubila država. Rakuša meni, da s tem v mednarodni javnosti meče slabo luč nase, saj tujcem dokazuje, da se nanjo ni mogoče zanesti.

Da bi morala izpolniti obljube, menijo tudi v lokalni skupnosti. Župan Radeč Tomaž Režun je zato na gospodarsko ministrstvo naslovil že več pisem s pozivom, da stvari dokončno uredijo. Prav tako državnozborski poslanec Matjaž Han, ki je bil ob Režunu eden tistih, ki so si najbolj prizadevali za ponovno oživitev proizvodnje v radeški papirnici. Prizadevanja uprave po besedah predsednika sindikata Staneta Klanška podpirajo tudi delavci in sindikat podjetja. Denar je potreben tako za tehnološke posodobitve kot tudi za razvoj kadrov. Nihče si namreč ne želi, da bi občino znova zadela socialna bomba, kakršni so bili priča ob stečaju Radeče papirja. Veliko nekdanjih zaposlenih je namreč znova dobila delo, plače, ki so celo nekoliko višje od branžne kolektivne pogodbe, so izplačane v roku, nakazan so dobili tudi regres za letni dopust.

So pa, menda, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prav te dni obiskali lastniki podjetja iz Dubaja, ki so po naših informacijah izrazili interes za še več vlaganj v slovensko gospodarstvo.