Slovenija

Mariborski redarji zaostrujejo aktivnosti

Gabrijel Toplak
19. 1. 2015, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Redarji želijo s tiho stavko opozoriti na nevzdržne razmere. Nezadovoljstvo izražajo zaradi slabega plačila in napetosti med njimi ter direktorjem, na mestni občini pa menijo, da za stavko ni razlogov.

sta

Potem ko mariborski mestni redarji že nekaj časa izražajo svoje nezadovoljstvo zaradi slabega plačila in zaradi napetosti med njimi ter direktorjem Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor Franjom Švajgerjem, so se odločili zaostriti svoje aktivnosti.

Anita Arzenšek, vodja podravskega policijskega sindikata, poudarja, da z mariborske občine doslej ni bilo posluha. »Ves čas jim nosimo dokaze, vložene so bile kazenske ovadbe zaradi šikaniranja na delovnem mestu, uveden je bil disciplinski postopek, a župan se ne odzove. Obljubili so, da bodo direktorju odvzeli pooblastila, dve so mu, tistega najpomembnejšega za vodenje urada pa ne,« pojasnjuje Arzenškova. Po njenih besedah so zaposleni v strahu in pod pritiskom, nedavno pa so jim ukinili izplačilo za povečan obseg dela. »Sindikat doslej uradno še ni napovedal stavke, a so se zaposleni očitno iz obupa odločili, da bodo kršiteljem v glavnem pisali opozorila, in ne kazni,« je dejala in dodala, da tudi na tovrstno odločitev doslej ni bilo odziva, zato v sindikatu že razmišljajo, da bi uradno napovedali stavko.

sta

Na mestni občini, tako kot vodstvo mestnega redarstva, obžalujejo odločitev redarjev za belo stavko, saj zanjo naj ne bi bilo nobenih vsebinskih razlogov. Na očitke v zvezi z direktorjem se niso odzvali, pač pa so zapisali, da delovno uspešnost za javne uslužbence ureja uredba o delovni uspešnosti.

V medobčinskem redarstvu so pred dvema letoma denar za plačilo delovne uspešnosti zagotavljali zaradi načrtovane zaposlitve novih treh redarjev, kar se ni zgodilo, zato so v proračunu za ta namen rezervirali finančna sredstva. V lanskem proračunu redarstva so bila zagotovljena finančna sredstva zaradi daljše odsotnosti nekaterih redarjev, delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela pa ni korektiv za morebitno nizko izhodiščno plačo, ampak je vezana na dela in naloge, ki jih izvajajo ob rednem delu. In tudi o povečanem obsegu dela ni mogoče govoriti pri rednih delih, ki že tako spadajo v opis del ter nalog, saj jih opravijo v okviru rednega delovnega časa.

sta

Na občini dodajajo, da ima delodajalec do vseh redarjev v celoti izpolnjene obveznosti. »Če se bodo letos znova pojavile potrebe oziroma bodo naloge, ki jih bodo morali opravljati, dodatno obremenile redno delo redarjev in ostalih zaposlenih, bomo spet izplačali dodatek,« so sporočili z mestne občine.