Slovenija

Nad delo na črno z vrednotnicami

G.G.
5. 1. 2015, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na zavodih za zaposlovanje po Sloveniji čaka na delo okoli 115.000 ljudi. Ker dela ni dovolj, si nekateri pomagajo s priložnostnim delom na črno. Vlada pa želi z vrednotnicami tako delo na črno odpraviti.

Thinkstock

Vsi, ki bodo delali prek vrednotnic, bodo lahko na leto zaslužili le slabih 6000 evrov. Če bodo to vsoto presegli, bodo izbrisani iz registra. 

Po prepričanju ministrice za delo Anje Kopač Mrak vrednotnica ne otežuje priložnostnega zaslužka. Posameznik mora na Ajpesu najprej priglasiti osebno dopolnilno delo, to pa bo kasneje objavljeno na uradni spletni strani.

Primer: če boste iskali nekoga, da pelje na sprehod vašega psa, boste na spletu pobrskali, če kdo ponuja to storitev. Na upravni enoti ali na e-upravi boste kupili vrednotnico in sprehajalec psov bo vašega štirinožca povsem zakonito sprehajal, hkrati pa plačal davek in dohodnino.

Enak postopek bo pri varuškah, inštruiranju, pomoči v gospodinjstvu in vzdrževanju zunanjih površin.

Obrnjen postopek bo pri nabiranju gob in gozdnih sadežev, mletju žita in žganju apna in oglja. V tem primeru mora vrednotnico kupiti tisti, ki delo opravi.