Slovenija

Bratuškova spregovorila o svoji prihodnosti

STA/J.P.
20. 11. 2014, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po mnenju predsednice ZaAB Alenke Bratušek novinarji dogajanju v stranki posvečajo bistveno preveč pozornosti. "Razprava ni tako polemična, kot nekateri trdite," je dejala o pogovorih glede prihodnosti ZaAB. Bratuškova, ki se še ni odločila glede nadaljnjega vodenja stranke, tudi meni, da personalizacija stranke ni dobra ne za stranko ne za osebo.

Reuters, STA

"Absolutno so v stranki lahko in tudi so drugačna mnenja. Konec koncev smo demokratična stranka," je na današnji novinarski konferenci o predlogu novele energetskega zakona dejala Bratuškova.

Pritrdila je, da so tudi znotraj izvršnega odbora ZaAB nekateri mnenja, da bi morala kot predsednica odstopiti. A so v manjšini, pravi Bratuškova. Ob tem pa je ponovila, da takšno odločitev lahko sprejme le sama, če želijo predsednika oz. predsednico stranke zamenjati, "pa vedo, kakšni so postopki".

Je pa prva, ki se zavzema za to, da se o teh stvareh odkrito pogovorijo, kar bodo storili na izvršnem odboru. Pogovorila se bo tudi s člani in se odločila, kako naprej. Kot je že večkrat povedala, pa stranke ne bo imela za talca. A to po njenih besedah ne pomeni, da bo odstopila takoj, ko nekdo takšno željo izrazi.

Glede navedb v medijih, da naj bi se poslanec in podpredsednik ZaAB Peter Vilfan zavzemal za njen odhod s predsedniškega položaja, Bratuškova odgovarja, da je to legitimna pravica. "On se odloča sam, kaj naredi, kaj pove, jaz se odločam sama. Sem vedno za odprt dialog, za odkritost, kar me je v politiki mogoče marsikdaj teplo, ampak takšna sem in takšna bom ostala," je dejala.

Prepričana je, da znotraj stranke še vedno uživa zaupanje. A tudi če ga uživa, to po njenih besedah ne pomeni, da se bo tudi odločila, da še naprej vodi stranko. "Ta odločitev bo moja, sama se moram odločiti, ali sem sploh še pripravljena vztrajati v slovenski politiki," je dejala. Tako tudi še ne more napovedati, kaj se bodo dogovorili na seji sveta stranke v začetku decembra.

Se bodo pa po njenih besedah na seji sveta ZaAB pogovorili tudi o datumu kongresa. Tega je imela stranka predvidenega predvsem zaradi spremembe imena. "Pravzaprav sem bila ena redkih, ki sem nasprotovala temu, da stranka v svojem imenu nosi moje ime, zato mislim, da je prav, da ime spremenimo," je pojasnila. Ob tem je dodala, da predlogov za strankino ime še ni.

Poleg spremembe imena bo kongres po njenih besedah namenjen tudi programskim usmeritvam stranke. "Za volilni kongres pa morajo biti izpolnjeni pogoji, zaenkrat niso," je še dodala. Za svojo odločitev glede nadaljnjega vodenja stranke si ima, kot pravi, pravico vzeti nekaj časa. "Prepričana sem, da bo ta stranka z mano ali pa brez mene igrala še pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru," pravi.

Obenem tudi meni, da ni edina, ki lahko vodi to stranko, in da personalizacija stranke ni dobra ne za stranko ne za osebo.