Črna kronika

Črna sreda v Velenju

Simon Rosc in Gregor Škoflek
20. 11. 2014, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V rudniku Velenje so včeraj obesili žalno zastavo. Premogovnik Velenje je včeraj pretresla nesreča s smrtnim izidom. Izgubili so vestnega 51-letnega sodelavca. Dan je bil za rudarje turoben, saj so v delovni nesreči izgubili zvestega 51-letnega sodelavca. S svojci smrtno ponesrečenega sočustvujejo rudarji in vodstvo rudnika.

Arhiv Svet24

V noči s torka na sredo, okoli polnoči, se je v Premogovniku Velenje zgodila tragična delovna nesreča, v kateri je preminil eden od rudarjev. Kot so sporočili iz Premogovnika, se je nesreča zgodila na globini približno 200 metrov, in sicer na trasi glavnega odvoza v območju transporterja z gumijastim trakom T40, v jami Pesje. V dogodku je bil udeležen en rudar, ki pa je utrpel prehude poškodbe in umrl. Preiskava sicer še vedno poteka, so pa na spletni strani Premogovnika zapisali, da se je po prvih indicih nesreča zgodila zaradi nepazljivosti delavca pri čiščenju premoga pod obratujočim transporterjem z gumijastim trakom.

Kmalu po dogodku sta na prizorišče prišla tudi rudarska inšpektorja. Poleg inšpektorjev sta si mesto nesreče ogledala tudi preiskovalni sodnik in državni tožilec. Proizvodni proces je bil ustavljen do zaključka ogleda mesta nesreče, a je proizvodnja kljub tragediji s prvo izmeno normalno stekla.

Vodilni v Premogovniku so v sporočilu ob nesreči zapisali: »Tragični dogodek nas je globoko pretresel. Iskreno sočustvujemo s svojci ponesrečenega rudarja. Varstvo in zdravje pri delu je eden od ključnih strateških ciljev Premogovnika Velenje, zato preprečevanju nezgod in ozaveščanju zaposlenih o pomenu varnega dela v skladu s predpisi in pravili posvečamo veliko pozornost. Obžalujemo vsako nezgodo in se s številnimi ukrepi trudimo, da bi njihovo število še znižali.«

Arhiv Svet24

Ob tem so se seveda pojavila vprašanja, povezana s številom nesreč v Premogovniku, za katere se zdi, da se zadnje čase pojavljajo nekoliko pogosteje. A kot sporočajo iz Velenja, dolgoročni trendi kažejo, da se število delovnih nezgod v Premogovniku Velenje zmanjšuje. »Če smo še pred dvajsetimi leti imeli več kot tisoč nezgod na leto, se je ta številka v zadnjih letih spustila krepko pod 100. Letos se je do te, zadnje nesreče pripetilo 75 nezgod lažjega značaja, lani smo imeli v Premogovniku Velenje 77 nezgod, leta 2012 76 in leta 2011 64 nezgod.« Sicer pa se je zadnja delovna nesreča s smrtnim izidom v Premogovniku Velenje pripetila leta 2003, ko je prišlo do vdora plina, pri čemer sta se zadušila dva rudarja.

Družini 51-letnega pokojnika so sožalje izrekli tudi rudarji. Eden izmed njih je dejal: »Res žalostno, ko si se pa tako veselil penzije, ko bi končno imel dovolj časa za izlete z motorjem.«