Slovenija

Ministrica Irena Majcen zaposluje po svoje?

Simon Rosc
12. 11. 2014, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Iščete službo? Morda jo dobite na ministrstvu za okolje in prostor. Tam so pred dnevi objavili zanimiv razpis, ki pa ima sumljivo natančne pogoje.

Zaposlitve in kadrovske rošade Cerarjeve vlade so že završale in spremenile obličje delavske zasedbe uradnikov na ministrstvih. V oči pa je zbodel razpis na ministrstvu za okolje in prostor, ki se je ločil od kmetijskega resorja in ga je v vladi Mira Cerarja prevzela ministrica Irena Majcen. Izstopa zaradi nekoliko posebnih pogojev, ki jih mora izpolnjevati tisti srečnež, ki bo zasedel prosto delovno mesto.

Gre za zaposlitev za določen čas, do 31. 12. 2017, zaradi začasne odsotnosti zaposlenega za nedoločen čas. Slednjemu služba namreč miruje, kot so zapisali na ministrstvu, zaradi zaposlitve javnega uslužbenca na Stalnem predstavništvu RS pri EU v Bruslju. Za delovno mesto svetovalca v Službi za EU-koordinacijo in mednarodne zadeve morate imeti tri leta in sedem mesecev delovnih izkušenj. Praksa, pri kateri delodajalec navede poleg let še natančno število mesecev izkušenj, je dokaj nenavadna in prav zato je vzbudila sum.

Zato smo se z vprašanji obrnili na ministrstvo, ki je razpis objavilo. Tam so se sklicevali na Uredbo o notranji organizaciji, sistematizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih, ki naj bi po besedah ministrstva predpisovala delovne izkušnje za delovno mesto svetovalca, v nazivu svetovalec II, ki ga iščejo. A tam smo našli samo alinejo, ki za naziv svetovalec II predpisuje tri leta delovnih izkušenj in ne tri leta in sedem mesecev. Kar je še dodatno podpihnilo naše sume, da je razpis prirejen. A so na ministrstvu zatrdili, da se zaposlovanje javnih uslužbencev izvaja tako, da je zagotovljena enakopravna dostopnost delovnih mest za vse zainteresirane kandidate – pod enakimi pogoji in tako, da je zagotovljena izbira kandidata, ki je najbolje strokovno usposobljen za opravljanje nalog na delovnem mestu.

Ne glede na trditve uradnikov na ministrstvu je razlika med uredbo in razpisom več kot očitna.