Slovenija

Kam je šel denar, gospod župan

Žiga Kariž
2. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Trebnjem že leta na županskem stolčku sedi Alojzij Kastelic, ki se je, kljub temu da je bil dvakrat pravnomočno obsojen ter da je deležen več kriminalističnih preiskav in ovadb, odločil, da bo ponovno kandidiral.

Slovenci očitno ne damo kaj dosti na etiko ljudi, ki zastopajo našo voljo bodisi na državni bodisi na lokalni ravni. Glede na seznam županskih in svetniških kandidatov po Sloveniji bi morali ob navedbah izkušenj, zaradi katerih so primerni za opravljanje javne funkcije, očitno dodati tudi rubrike, kot so število obsodb, kriminalističnih preiskav, kazenskih ovadb. Dodobra bi te rubrike napolnil župan Trebnjega Alojzij Kastelic. Po naših informacijah naj bi bilo proti njemu vloženih več kot deset kazenskih ovadb, lansko leto je bil predmet kriminalistične preiskave, dvakrat pa je bil že pravnomočno obsojen: enkrat zaradi ponarejanja listin in enkrat zaradi zlorabe položaja. A če imamo v parlamentu pravnomočno obsojenega poslanca, zakaj ne bi imeli še kakšnega župana? Zakona, ki bi to prepovedoval, v Sloveniji pač ni.

Občani Trebnjega se bodo v nedeljo odločali med štirimi kandidati: Špelo Smuk, Alojzijem Kastelicem, Blažem Pavlinom in Silvestrom Prparjem.

Kastelic je bil zaradi obsodb eden tistih, ki so bili deležni javnega besa ob velikih demonstracijah, ki so odnesle njegovega kolega Kanglerja in pozneje še vlado Janeza Janše, a se je uspel obdržati na položaju, za katerega se bo v nedeljo ponovno boril. Tako kot na prejšnjih volitvah lahko pričakujemo, da bo njegova glavna protikandidatka Špela Smuk, ki kandidira na listi DROT (Društvo za razvoj občine Trebnje). Smukova je trenutno tudi ena od 21 občinskih svetnic in ena tistih, ki redno opozarja na napake, ki se po njenem mnenju dogajajo pri vodenju občine.

Kaj je tisto, kar bi moralo prebivalce te dolenjske občine najbolj skrbeti, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!