Slovenija

Po Pahorjevih besedah si želi Slovenija imeti prijatelje na Bližnjem vzhodu in po vsem svetu

STA/J.P.
24. 9. 2014, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik Borut Pahor se je danes v New Yorku udeležil otvoritve splošne razprave ob začetku 69. zasedanja Generalne skupščine ZN in opravil bilateralni srečanji s predsednikoma Irana Hasanom Rohanijem ter Poljske Bronislawom Komorowskim. Po srečanju z Rohanijem je za STA poudaril, da želi imeti Slovenija prijatelje po vsem svetu.

Arhiv Svet24
Pahor in Rohani sta govorila o možnostih poglobitve sodelovanja med državama in izmenjala poglede na aktualne regionalne in mednarodne zadeve. Pahor je pozdravil začeti dialog o iranskem jedrskem programu in izpostavil pomen zgodovinskega trenutka za sklenitev jedrskega sporazuma.

Sogovornika sta spregovorila tudi o razmerah v Siriji in Iraku ter o drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Namen prvega srečanja na predsedniški ravni med Iranom in Slovenijo je bil po Pahorjevih besedah dvojen. Iranskega sogovornika je obvestil, da je Slovenija sestavni del prizadevanj mednarodne skupnosti za dosego kompromisa v pogajanjih o jedrskem vprašanju.

"Slovenija si želi, da pride do kompromisa in konca sankcij, kar bi prispevalo k temu, da bi se solidno gospodarsko sodelovanje lahko razvilo v polni meri, česar si želita tako Slovenija kot Iran," je dejal Pahor.

Predsednik je izrazil upanje, da se zdaj kaže resna možnost, da se te okoliščine spremenijo in se bodo lahko odnosi med državama politično in gospodarsko v polnosti razvili, za kar si bosta prizadevala oba.

V New Yorku trenutno poteka nadaljevanje pogajanj med petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo ter Iranom pod pokroviteljstvom EU okrog jedrskega vprašanja. Iran trdi, da je njegov program miroljuben, zahodne države pa skrbi, da lahko pelje v razvoj orožja.

Rohani je Pahorja povabil na obisk v Iran. "Želim, da do tega obiska pride, ko te okoliščine ne bodo več oteževale ne iranskih odnosov z mednarodno skupnostjo in ne bilateralnih odnosov s Slovenijo," je dejal Pahor in dodal, da bo prišel s predstavniki gospodarstva, kar je Rohani sprejel z velikim zadovoljstvom.

Pahor meni, da se je ohranjanje diplomatskih odnosov z Iranom, sicer na nekoliko nižji ravni, Sloveniji obrestovalo in Iran to spoštuje ter na slovenska prizadevanja za rešitev težav gleda kot na iskrena.

"Slovenija želi imeti na Bližnjem vzhodu prijatelje. Naj zelo jasno povem, čemu služijo sestanki z voditelji držav z Bližnjega vzhoda, tudi s takimi, ki so med seboj sprte. Mi želimo imeti prijatelje po vsem svetu," je dejal Pahor, a opozoril, da je treba upoštevati mednarodno skupnost in Varnostni svet. Iran je namreč pod sankcijami.

S poljskim predsednikom Komorowskim je Pahor bilateralne odnose ocenil kot dobre in prijateljske. Posebno pozornost sta posvetila razmeram v Ukrajini in odnosom med EU in Rusijo. Dogovorila sta se za pogostejša srečanja na najvišji ravni, pri čemer je predsednik Pahor izrazil zadovoljstvo nad povabilom na srečanje voditeljev držav V4 v Pragi.

Pahor je še dejal, da sta se s Komorowskim strinjala, da je treba spore reševati po mirni poti, če pa se uporabi sila, je to potrebno storiti s pooblastilom Varnostnega sveta. Pri tem je mislil na ukrepe proti Islamski državi in na drugih kriznih žariščih po svetu.

"Tisti, ki želimo prispevati k miru, smo dolžni opaziti, da krizna žarišča naraščajo. Imate Ukrajino, imate IS in druga žarišča," je dejal Pahor.

Zato se je tudi srečal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, o katerem ima del slovenske javnosti morda kritično mnenje. "Turčija je država med dvema krizama in pomembno je, kaj bo storila. Z Erdoganom, ki je izvoljen predsednik suverene države, imava zelo dobre medsebojne odnose. Državi imata sporazum o strateškem partnerstvu in od njega lahko dobimo iskrene odgovore na vprašanje, kaj se utegne zgoditi," je povedal Pahor.

Predsednik Pahor se danes sestaja še s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, v četrtek pa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem.

Danes se je sicer udeležil odprtja splošne razprave Generalne skupščine ZN in seje Varnostnega sveta ZN pod vodstvom ameriškega predsednika Baracka Obame, kjer so razpravljali o vprašanju tujih terorističnih borcev.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je za vodje delegacij priredil tradicionalno kosilo. Obisk v New Yorku bo predsednik republike zaključil v petek z govorom na splošni razpravi Generalne skupščine ZN.