Slovenija

Taksistu prerezal vrat, a ne bo sedel

Robert Marin
25. 9. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vid Lubi, ki je 2. maja v ljubljanskih Dravljah taksistu Tomažu Starinu prerezal vrat, ne bo pristal za zapahi, ampak v ustrezni ustanovi.

Arsen Perić / KMA

Kot smo že pisali, je Lubi s tapetniškim nožem taksistu narisal osemnajstcentimetrski nasmeh, nato pa ga je z neznanim predmetom še zabodel v rano in pobegnil s kraja zločina. Sodišče je ocenilo, da je nedvomno šlo za poskus uboja, ne pa za povzročitev hude telesne poškodbe, kakor je petčlanski senat predsedujoče sodnice Deane Fekonja poskušala prepričati obramba.

»Obdolženi je imel kritičnega dne namen vzeti življenje. S seboj je imel dva ostra predmeta, od tega je bil en olfa nož. Usedel se je za taksista, ne pa na sprednji sedež, kot je to v navadi. Z nožem mu je napravil 18-centimetrsko brazgotino na vratu. Šlo je za filmski primer, kako nekomu vzeti življenje,« je v ustni obrazložitvi sklepa med drugim dejala sodnica Fekonja, Lubiju pa zažugala: »To, da danes dejanje obžalujete, ne pomeni, da je odvisnost tudi premagana. Pri 23 letih imate na vesti poskus uboja. Ste razvajena mlada oseba, očitno se vam je moralo nekaj takega zgoditi, in na neki način imate srečo, da ste bili neprištevni, saj je za to kaznivo dejanje zagrožena dolga zaporna kazen.«

Lubi do pravnomočnosti sklepa ostaja v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, plačila stroškov postopka pa je bil oproščen.

»Kaj naj rečem, sodišče je odločilo. Mislil sem sicer, da ga bo doletela bolj stroga kazen. V bistvu je sodnica povedala vse, kot bi mogoče tudi sam, kazen je pa malo boga,« je za Svet24 razplet postopka komentiral Starin. Sodišče mu je priznalo premoženjsko škodo v višini 432 evrov, glede viška pa ga je napotilo na pot pravde. Starin sicer za povzročeno nematerialno škodo zahteva slabih 35 tisoč evrov.