Slovenija

Oskrba s plinom za gospodinjstva kljub krizi v Ukrajini zagotovljena

STA
24. 9. 2014, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Trgovci s plinom so usmerjeni v pripravo kriznih načrtov ob morebitnih težavah z oskrbo. Ob morebitni zaostritvi ukrajinske krize se želijo pripraviti na težave, ki bi jih povzročilo zmanjšanje dobave ruskega plina prek tamkajšnjega ozemlja, hkrati pa v družbi Gen-I zatrjujejo, da oskrba njihovih gospodinjskih odjemalcev ni in ne bo motena.

Predsednik uprave Gen-I, drugega največjega dobavitelja zemeljskega plina v državi, Robert Golob, je na današnjem srečanju z novinarji ob 5. srečanju proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in kogeneracije v Krškem, povedal, da poslovanje z zemeljskim plinom poteka nespremenjeno, nedavne novice o zmanjšanem pretoku plina prek ukrajinskega ozemlja, pa so bile posledica manipulacije, je opozoril.

Rusija dobave plina Evropi ni zmanjšala, če pa bi bila oskrba z ruskim plinom kadarkoli prekinjena, so v Gen-I pripravljeni tudi na tak, kot je dejal, črni scenarij. Vse dobave iz Rusije lahko nadomestijo, v nobenem primeru in tudi če pride do popolne prekinitve tamkajšnje dobave, pa gospodinjstev glede plinske oskrbe ne bodo prikrajšali, je poudaril.

Sicer Gen-I že sedaj ne kupuje ruskega plina, temveč se s tem oskrbuje na Zahodu. V Nemčiji in Italiji ga prek tamkajšnjih terminalov in povsem polnih skladišč dobivajo iz arabskih držav, je pojasnil in hkrati morebitne določene težave napovedal le pri dobaviteljih, ki imajo pogodbe sklenjene na Vzhodu.

Glede poslovanja družbe je predsednik uprave navedel, da po drugem četrtletju - ki je bilo zaradi visoke hidrologije in težav z dobavo električne energije, ki jih je povzročil žled, poslovno nekoliko slabše - v tretjem trimesečju pa že sledijo svojim načrtom.

Do konca leta načrtujejo poslovni izid, ki bo podoben lanskemu oz. bodo dosegli približno 1,3 milijarde evrov prometa in približno devet milijonov evrov dobička, je dodal.

V Gen-I raste število naročnikov, ozirajo pa se tudi po tujih trgih. Prodor nanje načrtujejo prihodnje leto.

V Sloveniji so z nekaj več kot četrtino trga tretje leto zapored največji dobavitelj električne energije, pri gospodinjstvih pa glede te dosegajo nekaj več kot 15-odstotni delež in bodo tudi pri teh prej ko slej dosegli prvo mesto, je napovedal.

Pri oskrbi s plinom v državi dosegajo osemodstotni tržni delež, pri oskrbi gospodinjstev s plinom pa dosegajo približno petino. Tržišče s plinom je označil za nekoliko statično, večje zasuke na njem pa pričakujejo prihodnje leto in leta 2017, ko bodo večini industrijskih odjemalcev potekle desetletne pogodbe s sedanjimi dobavitelji.