Slovenija

Hrib se premika, novo deževje pa prihaja

ak
20. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Želimo si le mirnega spanca. A ob gmoti zemlje, ki se je ob zadnjem deževju spet premaknila, to ni lahko.«

sk

Samo v krški občini so nedavne padavine po prvih ocenah povzročile za okoli 1,5 milijona evrov škode, kar pa še ni končna številka.

S temi besedami je strah, s katerim se vsak dan spopadajo zaradi grozečega plazu, opisal eden od stanovalcev v Volovniku.
Huda ura, ki se je znesla nad to mirno vasico v krški občini, je namreč za seboj pustila razdejanje, kakršnega ne pomnijo niti najstarejši prebivalci. »Ko je žena zjutraj pogledala skozi okno, jo je skoraj zadela kap, saj se je sosedov vinograd skoraj povsem približal hiši,« je povedal Cvetko Sršen.

Na pomoč so prizadetim takoj priskočili pripadniki civilne zaščite, ki so plaz zaščitili in pomagali očistiti cesto. Čeprav trenutno miruje, se bo treba čim hitreje lotiti celovite sanacije, saj območje plazu obsega več kot tri hektarje in ogroža tako hiše kot edino cesto do Volovnika.

Težave zaradi plazenja imajo tudi v nekaj kilometrov oddaljenih Venišah. Zemlja se je sredi tedna spet premaknila za nekaj metrov in predstavlja grožnjo tam živečim ljudem. »Na tem območju imamo v bistvu dva plazova. Spodnji se je že zelo nevarno približal hišam,« je pojasnil poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Vlado Grahovac.

Plazove, ki ogrožajo hiše in ceste, si je ta teden skupaj z Grahovcem in predstavniki krške občinske uprave ogledal tudi geolog Metod Kranjc, že v nedeljo pa tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je poudaril, da bo za sanacijo potrebna tudi pomoč države.