Slovenija

'Kremšnite' in 'pičkice' le krinka za kokain

M.R.
20. 9. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tjaša Dervišević, nekdanja strojepiska na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, naj bi člane kriminalne združbe, ki je preprodajala kokain, opozorila, da jim prisluškujejo kriminalisti. Toda novopečene mamice v hramu pravice nismo dočakali. V opravičilu je zapisala, da se mora zaradi dojenja izogibati stresnim situacijam.

Reuters
Nova preiskava je pokazala, da naj bi zaupne informacije kriminalcem curljale kar iz sodne palače na Tavčarjevi ulici. Strojepiska preiskovalnega sodnika, ki je podpisal odredbo za izvajanje prikritih ukrepov, naj bi znance v združbi opozorila, naj se vendarle že nehajo pogovarjati o »kremšnitah« in »pičkicah«, saj kriminalisti vedo, da so te besede krinka za kokain.

Ob razbitju mamilaške naveze so kriminalisti tarnali, da bi bil izplen veliko večji, če združba ne bi imela informatorja. Zasegli so jim pičlega pol kilograma kokaina, a se trgovci z drogo na koncu vseeno niso izognili kazni. Na prvi stopnji se je postopek za dvanajsterico končal z obsodbami na »simbolične« zaporne kazni do treh let in pol, saj jim sodniki niso uspeli dokazati delovanja v hudodelski združbi. In kako kaže njihovi domnevni informatorki?

Kazenski zakonik v 260. členu, ki govori o izdaji tajnih podatkov, za uradno ali drugo osebo, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporoči ali izroči komu tajne podatke ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih, ali zbira take podatke, zato da jih izroči nepoklicani osebi, predvideva zaporno kazen do treh let. Tjaši Dervišević tožilci očitajo kaznivo dejanje po tretjem odstavku omenjenega člena, ki veleva, da se tistega, ki je »grešil« iz koristoljubnosti, kaznuje z zaporom do petih let. Po naših informacijah bi morala Derviševićeva za koristne informacije prejeti 500 evrov, a so jo preprodajalci speljali na led in ji odplačali v belemu prašku, za katerega se je pozneje izkazalo, da sploh ni bil kokain.

Zaradi "produkcije in kvalitete mleka" se mora izogibati stresu

Včeraj je bil pred ljubljanskim okrožnim sodiščem razpisan že najmanj peti predobravnavni narok, toda pred sodnico Polono Herman je spet zevala prazna zatožna klop. Obramba Derviševićeve je namreč sodišču poslala prošnjo za preložitev predobravnavnega naroka, saj je obdolžena v začetku junija rodila hčer, zdaj pa se mora zaradi dojenja oziroma »produkcije in kvalitete mleka« izogibati stresnim situacijam. Poleg tega se je pred kratkim iz Ljubljane preselila v Koper, kar za novopečeno mamico predstavlja »nepremostljivo logistično oviro«.

Le kako debelo so pogledali ljubljanski policijski šefi, ko so spoznali, da je kriminalna združba, ki so ji komaj pošteno prišli na sled, nenadoma zaprla trgovino s kokainom?


»Sodišče opravičila obdolžene ne sprejema. Sodišče sprejme sklep, da se predobravnavni narok ne opravi,« je strojepiski narekovala sodnica Hermanova. Glavna obravnava z branjem obtožnice in zagovorom obdolženke se bo začela 7. novembra.

Derviševićeva je bila kot strojepiska v preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča zaposlena za nedoločen čas, in sicer od začetka leta 2006 do marca leta 2010, ko je »zadeva« prišla na plan. Takrat naj bi jo s sodišča na podlagi zakona o javnih uslužbencih preprosto premestili na oddelek za finance in informatiko pri republiški upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, pri čemer sodišče uprave menda sploh ni obvestilo o njenih domnevnih nečednostih. Derviševićeva naj bi se sicer z novim delodajalcem razšla po zgolj dveh mesecih. In še, zgolj kot zanimivost, vpogled v svetovni splet razkrije, da ima oseba z enakim imenom in priimkom od 26. septembra 2011 v Ljubljani prijavljeno samostojno podjetje (s. p.) za prevajanje in sodno tolmačenje.