Slovenija

Sveže ideje v Zasavju

RKT
19. 9. 2014, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vse tri zasavske občine, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje, se soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti. Junija je bila ta še najnižja v Zagorju ob Savi, kjer je znašala 14,3 odstotka, zelo visoka je bila v Hrastniku, 19-odstotna, in še višja v Trbovljah, kjer je znašala kar 20,7 odstotka. Prav zato so za omenjeno regijo toliko bolj pomembni projekti, kakršno je Podjetno Zasavje.

RKT

Podprle so ga vse tri zasavske občine, poteka pa od maja v organizaciji Regionalnega centra za razvoj Zasavja in v sodelovanju z obrtno-podjetniškimi zbornicami ter območno gospodarsko zbornico. Skupna vrednost projekta, ki je v zaključni fazi, saj bodo aktivnosti potekale do konca septembra, znaša 287 tisoč evrov, večino sredstev pa bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Cilj operacije Podjetno Zasavje je spodbuditi razvoj svežih podjetniških idej, povečati konkurenčnost zasavskega gospodarstva, razširiti in izboljšati njegovo podporno okolje, s projektom pa želijo v Zasavju tudi razvijati in izboljševati podjetniško kulturo, spodbuditi in omogočiti generiranje podjetniških idej, izobraževati in pomagati nastajajočim podjetjem.

Tako projekt temelji na tesnejšem povezovanja obstoječega podjetniškega podpornega okolja z nosilci novih podjetniških idej, delujočimi poslovnimi subjekti in tistimi v ustanavljanju ter potencialnimi vlagatelji. Hkrati želijo obstoječo podjetniško infrastrukturo nadgraditi z novimi instrumenti, ki temeljijo na medsebojnem mreženju in širjenju obstoječih poslovnih povezav z novimi subjekti. Junija in avgusta so v sklopu projekta objavili dva natečaja za najboljšo poslovno idejo Zasavja.

RKT

Na podlagi prejetih vlog so določili najboljše poslovne ideje, ki so jih vključili v iniciativo start up. Izpeljali so tudi številne podjetniške delavnice, usposabljanja, dogodke, konference in individualna podjetniška svetovanja, ki so bila namenjena novonastalim in potencialnim zasavskim podjetjem, nosilcem poslovnih idej in drugim, ki imajo željo po podjetniškem ustvarjanju. Podjetniško svetovanje je prinašalo usposabljanje predvsem za odprtje družbe ali samozaposlitev. Rasti in razvoju podjetij so bili namenjeni podjetniški dogodki in konference, ki so temeljili na iskanjih novih priložnosti, razvoju novih proizvodov in oblikovanju skupnih ponudb.

Dve tovrstni konferenci, tri dogodke za konec tedna in 34 podjetniških delavnic je obiskalo več kot 450 udeležencev. Eden od ciljev projekta je tudi podjetniški portal Zasavja, ki še nastaja, in bo nudil informacije o podjetništvu v regiji, prvi stik s ponudbo poslovnih prostorov in zemljišč, podatke o razvojnih priložnostih, podpornem okolju, podjetniški ponudbi. Portal že deluje v testni različici, v celoti pa bo vzpostavljen do konca septembra. Nastaja tudi poslovni vodnik zasavskega gospodarstva, ki bo primeren za sejemske nastope, konference, tematska srečanja, izmenjave, razpošiljanje po zbornicah in drugih gospodarskih združenjih.

Pomemben sklop dogodkov v okviru projekta Podjetno Zasavje so bile tudi delavnice in okrogle mize na temo povezovanja oziroma mreženja zasavskih podjetij. S ciljem spodbujanja internacionalizacije zasavskih podjetij so namreč želeli raziskati in vzpostaviti pogoje za sodelovanje na tujih trgih že uveljavljenih in uspešnih podjetij in takih, ki imajo dober izdelek ali storitev, ki bi ga želeli plasirati v tujino. Tako so že izbrali in obiskali dvajset uspešnih izvoznih podjetij, ki so izrazila pripravljenost za sodelovanje in posredovanje konkretnih izkušenj in znanja z ostalimi zainteresiranimi udeleženci. Do konca operacije pa želijo izbrati še ostala podjetja z zanimivimi poslovnimi idejami in ponudbami.