Slovenija

Cerar tudi brez NSi z možnostjo trdne, čeprav ne mavrične koalicije

STA/M.J.
14. 8. 2014, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik SMC Miro Cerar bo pozno popoldne komentiral potek koalicijskih pogovorov. Pričakovati je njegov odziv na odločitev NSi, da po drugem osnutku koalicijskega sporazuma odstopi od pogajanj. Kljub temu obstaja možnost oblikovanja trdne, čeprav ne več mavrične koalicije. Se pa s tem odpira vprašanje sprememb koalicijske pogodbe.

Nikola Miljković/KMA, Mediaspeed

Izvršilni odbor NSi je namreč v sredo zvečer sklenil, da zaradi zavrnitve ključnih programskih točk, ki jih NSi ocenjuje kot nujne za izhod Slovenije iz krize, prekine poganjanja za vstop v vlado Mira Cerarja.

Predsednica stranke Ljudmila Novak je predsednika SMC Cerarja o odločitvi izvršilnega odbora danes tudi osebno obvestila v telefonskem pogovoru, so pojasnili v NSi.

V stranki so se za opozicijsko pot odločili potem, ko so prečesali drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki ga je SMC morebitnim koalicijskim partnericam poslala v torek pozno zvečer.

V igri za sestavo nove vlade so tako ob Cerarju ostale SD, DeSUS in tudi ZaAB, ki bi skupaj v DZ lahko tvorile trdno koalicijo, s 56 poslanskimi glasovi.

Te stranke so z osnutkom koalicijskega sporazuma bolj zadovoljne. Poudarjajo sicer, da je treba nekatere zadeve še izpiliti. Pogajanja bodo tako nadaljevale, parafiranje koalicijskega sporazuma pa je pričakovati še pred odločanjem DZ o novem mandatarju.

Po izstopu NSi iz pogajanj se sicer postavlja vprašanje, ali bo koalicijski sporazum obdržal svojo obliko, ali pa ga bodo preostale partnerice, ki sodijo v politično levo sredino, bolj prilagodile svojemu programu. NSi je namreč težila k bolj reformnim ukrepom kot preostale pogajalke, osnutek koalicijskega sporazuma pa medtem odraža skupek možnih kompromisov.

V SD so že pojasnili, da odločitev NSi obžalujejo. Tudi generalni sekretar DeSUS Branko Simonovič je danes za STA dejal, da so želeli NSi v koaliciji, čeprav "ne s socialno kapico, ne z liberalizacijo in ne odpiranjem zadev, ki nas delijo".