Slovenija

Igre Cerarjevih izbrancev

Črt Kaker, Petra Rupnik
30. 7. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včerajšnji dan je bil na slovenskem političnem parketu namenjen koalicijskim usklajevanjem med Cerarjevo stranko SMC in drugimi parlamentarnimi strankami, ki so bile povabljene k pogovorom za sestavo nove koalcije. Že zgodaj dopoldne je Združena levica (ZL) v javnost posredovala osnutek koalicijske pogodbe, ki jo je stranka SMC poslala potencialnim partnerjem.

Dokument, ki bo v naslednjih dneh predmet nadaljnjih usklajevanj, izpostavlja pet temeljnih vizij, ki so pravna država, predvidljivo in enostavno poslovno okolje, okolje za razvoj profesionalnih potencialov javnih uslužbencev in kakovost njihovih storitev, odprt dialog s civilno družbo ter ustvarjalno družbo, ki bo zdrava, inovativna, kompetentna in socialna ter bo omogočila kvaliteto življenja vsem ljudem.

V dokumentu je med drugim zapisano, da bo zavzemanje za teh pet temeljnih vizij omogočilo vrnitev Slovenije na zemljevid naprednih demokracij.

Cerar se želi pogovoriti tudi z vodjo PS SDS, Jožetom Tankom.

SMC se obenem zavzema za nadzorovano privatizacijo državnih monopolov, z izjemo infrastrukturnih, in zdravstveno reformo, ki je usmerjena v ukinjanje dodatnega zavarovanja in razbitje klientelističnih povezav v sektorju. Dokument govori še o optimizaciji dela javnega sektorja in javne uprave, dvigu učinkovitosti države pri pobiranju davkov prek davčnih blagajn, davčne izterjave in plačevanja prispevkov. Govori tudi o učinkovitosti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Nekaj sprememb se obeta tudi pri seznamu ministrstev, med drugim naj bi področje prostora znova pripojili k okolju, kmetijstvo in infrastruktura pa bi delovala kot samostojna resorja, javna uprava se seli nazaj pod pravosodje.

Na kakšne odzive je pri Cerarjevih izbrancih naletela koalicijska pogodba, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!