Slovenija

Sodišče glede povračila stroškov prevoza na delo pritrdilo sindikatu ministrstva za obrambo

STA/M.J.
21. 7. 2014, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Višje delovno in socialno sodišče je v kolektivnem delovnem sporu med obrambnim ministrstvom (Mors) in Sindikatom ministrstva za obrambo (SMO) glede obračuna stroškov prevoza na delo ugodilo sindikatu. Mors mora tako izplačati povračilo stroškov prevoza za celotno razdaljo, na kateri zaposleni nimajo možnosti uporabe javnega prevoza.

Reuters
Iz SMO so sporočili, da je višje delovno sodišče spremenilo sodbo sodišča prve stopnje. Sklenilo je, da je ministrstvo kršilo določbe 5. člena aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti. Odločitev je vezana na povračilo potnih stroškov tistim zaposlenim, ki za prihod od kraja bivališča do kraja delovnega mesta in nazaj nimajo možnosti uporabe javnega prevoza na razdaljah, ki skupno znašajo več kot dva kilometra v eno smer.

Kot so zapisali v sindikatu, je sodišče odločilo, da mora ministrstvo priznati in izplačati povračilo stroškov prevoza za celotno razdaljo, na kateri nimajo možnosti uporabe javnega prevoza. Če pot na delo uslužbenca znaša sedem kilometrov in nima možnosti javnega prevoza, mu mora delodajalec kriti celotnih sedem kilometrov. "Torej brez odštevanja in ne kot sedaj, ko je delodajalec zaposlenemu na razdalji sedem kilometrov kril le pet, dva kilometra pa si je delavec kril sam," so kot primer navedli pri sindikatu.

Sodišče je tako po njihovih navedbah odločilo, da mora Mors tem zaposlenim za čas od 1. junija 2012 dalje priznati in izplačati povračilo stroškov prevoza za celotno razdaljo, na kateri nimajo možnosti uporabe javnega prevoza. To pomeni kilometrino v višini osmih odstotkov cene neosvinčenega motornega 95-oktanskega bencina na kilometer z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od zapadlosti posameznega izplačila povrnitve potnih stroškov dalje, se pravi od šestega dne v mesecu za pretekli mesec, vse v roku 15 dni.