Slovenija

Veliko slavje in dolgi nosovi

Črt Kaker, Simon Rosc, Žiga Kariž, Sašo Avramovič, Robert Marin, Petra Rupnik
14. 7. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Veliko zmagoslavje, novi obrazi, dolgi nosovi in težke besede. Tako bi lahko opisali včerajšnje dogajanje po razglasitvi rezultatov vzporednih volitev in med štetjem glasov, ki so zvečer še prihajali.

Iz minute v minuto je bilo bolj jasno, da se je Miru Cerarju veliki met posrečil, taktika pa izplačala.

http://volitve.gov.si/
Novonastalo stranko Mira Cerarja je podprlo odstotka volivcev, kar je pravi rekord v zgodovini samostojne Slovenije. Zmagoslavno vzdušje je v štabu stranke vladalo že pred razglasitvijo rezultatov in tudi sicer vedno zadržani Cerar tokrat ni skrival zadovoljstva: »Zadovoljni smo. Takoj se moram lepo zahvaliti vsem, ki so volili za nas. To je za nas velika obveza. Na nas je zdaj seveda, da upravičimo to zaupanje.« Cerar in njegovi strankarski kolegi so sicer vsi po vrsti poudarjali, da so od ljudi prejeli veliko odgovornost. Enako so v komentarjih na zmago dejali tudi Cerarjevi tekmeci. Nekdanji predsednik Državljanske liste Gregor Virant pa je bil še ostrejši in je o najverjetnejšem bodočem mandatarju dejal, da ga čaka »peklenski mandat«. Po informacijah, ki smo jih prejeli, so pri Cerarjevih veseli tudi dejstva, da se je v parlament uspelo prebiti ekipi Alenke Bratušek, Jankovićevi Pozitivni Sloveniji pa ne. V strankarskih komentarjih volilnega izida je bilo sicer največ čestitk, veliko pa tudi pikrih besed. Slišati je bilo namige, da bo Cerarjeva stranka šla po isti poti kot Jankovićeva pozitivna Slovenija. »Govorice o tem so samo govorice, ki nimajo nikakršne osnove in so do neke mere celo žaljive,« je vse skupaj za Svet24 komentirala Simona Kustec Lipicer iz ožje Cerarjeve ekipe. A najbolj ostri so bili v stranki SDS, ki so jim javnomnenjske raziskave po odhodu predsednika Janeza Janše v zapor napovedovale zmago. Ta se jim tokrat ni samo izmuznila, saj je bila razlika do prvega mesta ogromna. Stranka uvrstitve po mnenju mnogih ni športno prenesla. In če je bila po porazu na referendumu o arhivih Eva Irgl ostra, je bil Zvone Černač v včerajšnji izjavi za javnost dobesedno napadalen. »Žal te volitve niso bile poštene, zato rezultat ni legitimen,« je dejal na začetku svojega govora. Med drugim je dodal, da vlada, ki bo sestavljena na podlagi takšnih volitev, ne bo legitimna, prav tako po njegovih besedah ne bo legitimen tisti, ki bo takšno vlado vodil. Po mnenju stranke SDS so volitve pod vprašajem zato, ker je bil iz predvolilne tekme izločen njihov predsednik Janez Janša, in je zato pozval vrhovno in ustavno sodišče ter predsednika republike, da storijo vse za odpravo razlogov za nelegitimnost ter zatem še enkrat razpišejo poštene in svobodne volitve. »Pozivamo tudi na različne oblike mirne, vendar odločne državljanske nepokorščine in državljanskega protesta,« je še dejal Černač in razburil slovensko javnost, saj po mnenju mnogih tovrstno pozivanje nikakor ni politična drža. Po Černačevem govoru so se ožji člani stranke precej hitro odpravili iz volilnega štaba, kjer je tudi sicer vladalo precej klavrno vzdušje. Slovenska javnost je čakala, da se bo po twitterju oglasil Janez Janša, vendar izjave ni bilo. Podobna situacija je bila tudi na državnozborskih volitvah, ko je Janševo SDS premagala takrat nova stranka Zorana Jankovića in Janše precej časa ni bilo na sedež stranke.
http://volitve.gov.si/
Sicer pa je bilo vzdušje v volilnih štabih različno. V stranki DeSUS so bili rezultata veseli, saj so prekosili pričakovanja, v stranki SD pa je bilo čutiti razočaranje. Število njihovih poslancev se je namreč prepolovilo, stranka pa tudi pod vodstvom Dejana Židana ni doživela novega preporoda. Židan je sicer pred volitvami zatrjeval, da se za mesto predsednika stranke ne bo potegoval, če stranka ne bo presegla desetih odstotkov podpore, a včeraj je svoje besede izbiral bolj previdno, saj bo o vsem skupaj menda še premislil. Je pa Židan komentiral »poraz« stranke SDS: »Mislim, da se je desnici videlo, da podcenjuje slovenskega volivca. Slovenski volivec gleda v prihodnost in ne v preteklost in mislim, da je desnica preveč govorila o preteklosti.« Nekaj besed je namenil tudi zmagovalcu: »Mislim, da mora gospod Cerar pri sestavljanju koalicije upoštevati izkušnjo gospoda Jankovića z zadnjih volitev, ko je skušal sestavljati koalicijo pred kamerami, manj pa tako, kot je potrebno v nekih konstruktivnih pogovorih.« Sicer pa, zanimivo, v bližini stranke SD ni bilo strankinega nekdanjega predsednika Igorja Lukšiča.

Izjemno veseli pa so bili v koaliciji Združena levica, kjer je novim obrazom uspel preboj v parlament. »Slovenija se je pridružila bloku držav, kjer se je ljudstvo prebudilo. Za nas, ki smo izbrani v državni zbor, to pomeni obvezo, da obljubljeno izpeljemo. Takoj bomo začeli delati. Najprej bomo zahtevali poslansko preiskavo korupcije v projektu TEŠ 6,« sta med drugim povedala Matjaž Hanžek in Luka Mesec. Violeta Tomič pa je poudarila, da se bo Združena levica s strankami povezovala samo, če se bodo strinjali z njimi in v za njih najpomembnejših delih programa.
Z rezultatom so bili zadovoljni tudi v stranki Nova Slovenija, ki pa sicer sebe v koaliciji s strankami, ki so se prebile v parlament, zaradi razlik v programih ne vidijo. Da so prestopili parlamentarni prag, so se veselili tudi v Zavezništvu Alenke Bratušek. Vse do včerajšnjih volitev sicer ni bilo jasno, ali se bodo igračkanja s stranko in zatem dokončni razkol bolj splačale Zoranu Jankoviću ali Alenki Bratušek. No, slednja je včeraj imela srečo in se je lahko zahvalila volivcem ter čestitala Cerarju za zmago. »Zadovoljna sem, ker državo dajem v upravljanje v boljšem stanju, kot sem jo prejela sama. Naslednja vlada bo morala po tej poti nadaljevati,« je dejala Bratuškova. Zoran Janković pa ni imel razloga za slavje in je celo prevzel odgovornost za slab izid in za to, da je stranka ostal zunaj parlamenta. Zatrdil je sicer, da je prepričan, da je edino njegova Pozitivna Slovenija imela program za izhod iz krize. Na vprašanje, ali bo zaradi prevzema odgovornosti tudi odstopil kot predsednik stranke, pa je odgovoril: »To je vprašanje, ki tare tudi mene. Najraje bi vam to rekel in tudi potrdil, ampak enostavno bom počakal, da razmislim. Mislim, da je prav, da najprej izvedo moji, preden povem. Preden se karkoli odločimo, se bomo skupaj s stranko usedli, razmislili in pogovorili. Še enkrat pravim, za ta rezultat sem kriv jaz.«

O tem, kdo je kriv, da so ostali zunaj parlamenta, bodo razmišljali tudi v strankah SNS, Piratski stranki Slovenije, stranki Verjamem, Državljanski listi, Zeleni Slovenije, Naprej Slovenija, LGS in Humana Slovenija. Stranka SLS pa za zdaj še ne ve, ali so njihova semena, ki so jih v ličnih zabojčkih delili med volilno kampanjo, padla na plodna tla. Njihovo usodo morda lahko rešijo le glasovi iz tujine, saj so tik pred parlamentarnim pragom.

Za poražene stranke je zdaj prišel čas celjenja ran, za ostale pa čas kupčkanja in sestavljanja koalicije. Pri Cerarjevih napovedujejo sestanke že za danes in jutri. In da bo moral zaveze izpolniti, svojemu izvoljencu žuga tudi njegova prva dama, Vesna Arnšek. Obeta se hud tempo in morda res tudi peklenski mandat.