Slovenija

V krempljih zločincev

Žiga Kariž
12. 7. 2014, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Namesto da bi izterjala dolg, sta »profesionalca« od Dušanke izvabila 25.000 evrov in izginila.

Žiga Kariž

Dušanka Lesnik je po moževi smrti med papirji našla številna potrdila o denarju, ki so mu ga dolgovali različni ljudje. Da bi dolgove izterjala, se je po nasvetu znanca obrnila na profesionalce.

Dušanka Lesnik in njen mož Bogomir sta vrsto let delala v Nemčiji, kjer sta imela lastno gostilno. Po več kot dvajsetih letih sta se vrnila domov in se na Obali začela ukvarjati z gostinstvom, pozneje pa je Bogomir v Luciji odprl tudi zastavljalnico.

Pred nekaj leti je gostinec in podjetnik umrl in žena Dušanka se je po daljšem obdobju žalovanja odločila urediti papirje. Ob tem je naletela na dokumentacijo, ki je pričala o tem, da nekatere stranke zastavljalnice svojih dolgov niso nikoli poravnale. V določenih primerih so bile med dokumentacijo tudi že izvršljive sodne odločbe. Tako je bilo tudi v primeru Marinka Babiča, ki si je skozi leta nabral več kot 24.000 evrov dolgov, ki jim je danes treba pripisati še zamudne obresti.

Za obstoječi dolg ima Dušanka tudi pravnomočno odločbo sodišča iz leta 2006, a kljub temu ni uspela izterjati niti evra. Še več. Gospod Babič naj bi se pred nekaj meseci celo oglasil pri njej in jo prosil še za 5000 evrov posojila. A ko ga je soočila z dejstvom, da ima še vedno neporavnane dolgove, je ta vse zanikal.

Ko je naša sogovornica iskala različne načine, da bi le prišla do dolgovanega denarja, ji je rešitev na začetku letošnjega leta ponudil taksist, ki je njenega pokojnega moža trikrat tedensko vozil na dializo. Priporočil ji je namreč »strokovnjake« iz Izole, ki bi za primerno vsoto poskrbeli, da bo dolg poravnan. Tako sta se pri njej februarja oglasila dva krepka možaka, ki sta se predstavila kot Željko in Sandi. Dogovorili so se za sodelovanje, Dušanka pa jima je za njune usluge takoj izročila 2000 evrov gotovine, za kar ji možakarja nista izdala nikakršnega potrdila. Še isti dan sta se ponovno zglasila pri njej in zahtevala še 3200 evrov in jih tudi dobila.

Ponovno sta se oglasila konec aprila, a spet le za to, da sta od nje izvabila še 4200 evrov. Po denar sta ponovno prišla 5. maja, tokrat po kar 10.000 evrov in nazadnje še 9. maja, ko jima je Dušanka izročila še 5000 evrov. Takrat je prejela in podpisala tudi nekakšen dogovor o vračilu dolga, sporazum in stroškovnik izterjave dolga, s čimer naj bi se sodelovanje zaključilo. Iz podpisanega dogovora se da razbrati, da naj bi Marinko Babič Porsche leasingu izročil 7200 evrov pologa, za kar naj bi Dušanka prejela 72.000 evrov. Babič naj bi nato mesečno poravnaval obroke, 72.000 evrov pa naj bi si po ključu pol pol razdelili izterjevalci in Dušanka. A do izvedbe tega precej za lase privlečenega dogovora ni nikoli prišlo. Lesnikova priznava, da v resnici ni videla, kaj podpisuje, da pa je izterjevalec z imenom Željko pozneje od nje zahteval, naj papirje zažge.

Po tem dogodku naj bi se »strokovnjaka« za izterjavo nanjo obrnila še enkrat, tokrat z željo po 5000 evrih, a ker je odgovorila, da jih nima, sta odšla svojo pot in za njima se je izgubila vsaka sled. Na telefonske klice sta se nehala oglašati, o denarju ne duha ne sluha.

Počasi se je sprijaznila z dejstvom, da je ravnala precej naivno in da sta jo Željko in Sandi pošteno ogoljufala. S pomočjo sosede je nepridiprava našla na facebooku in ugotovila, da gre za Željka Ostojiča in Aleksandra Marjanovića iz Izole. Pozneje je izvedela, da naj bi bil slednji trenutno celo v zaporu zaradi ropa banke.