Slovenija

Mladi oče, odgovoren mož

Sonja Javornik
12. 7. 2014, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bil je prijeten topel večer, ko sem se po ovinkasti cesti iz Kopra proti Hrastovljam pripeljala v vasico, kjer stanuje Tomaž Klepač, zmagovalec oddaje Znan obraz ima svoj glas.

Mateja Jordovič Potočnik

Otroka Jure in Ana sta bila v Kopru pri babici, Tomaž in njegova žena Barbara pa sta si privoščila miren romantičen večer. No, kolikor je to seveda mogoče ob obisku radovedne novinarke.

Večeri v dvoje zanju niso vsakdanji, čeprav Ana, ki šolo obiskuje v Kopru, in Jure, ki hodi na turistično v Izolo, sem ter tja prespita pri babici, da si skrajšata pot do šole. Klepačevi so izjemno povezana družina. »Otroka sta rada z nama,« pravi glava družine, ki je z Barbaro dobil prvega otroka, ko sta bila še zelo mlada.

Jure ju je pravzaprav presenetil, saj tudi živela še nista skupaj. Kljub temu sta se takoj odločila, da je prav, da ga imata, čeprav je Tomaž, ki je dve leti mlajši od Barbare, potreboval kar nekaj časa, da se je privadil na vlogo očeta. Barbara je potrpežljivo čakala, da se je ujel, čeprav pravi, da je bil v resnici od nekdaj odgovoren.

Mlada družinica je sprva živela v Kopru pri Tomaževih starših. »Tašča mi je zelo pomagala,« je iskrena Barbara, čeprav je bil položaj kar malo zabaven – Tomaž je mami povedal, da bo postala babica, malo za tem, ko je rodila njegovega mlajšega brata. Jure je tako le malo mlajši od strica, s katerim se izvrstno razumeta, se skupaj zabavata in imata svojo skupino, s katero vadita v prostoru Tomaževe zasedbe.

 

BREZ PAKIRANJA IN GLASNIH PREPIROV

Tomaž in Barbara sta skupaj skoraj dve desetletji in poročena 14 let. Tomaž si zlahka zapomni letnico poroke in morda se je prav zato, da bi lažje štel, poročil leta 2000, četudi »samo zaradi žura«. Na obletnico poroke tako ne more pozabiti, med oddajo Znan obraz ima svoj glas pa je prezrl obletnico dne, ko sta se z Barbaro spoznala. Zjutraj je zaspal in potem hitel v Ljubljano na snemanje, na srečo pa je prav takrat zmagal in dobil priložnost ženi čestitati javno. Seveda je bila vesela, vendar mu tudi sicer ne bi zamerila, saj je menda zelo strpna.

»Pa saj sva oba,« pravi Barbara. »Po toliko letih se navadiš biti toleranten. Skupaj sva odrasla, se spremenila. Veliko se pogovarjava, se dopolnjujeva. In pač greš skupaj naprej,« razlaga filozofijo, ki je v praksi pogosto težje izvedljiva kot zveni v teoriji.

Ampak njima uspeva. Menda se v vsem njunem skupnem času ni zgodilo, da bi kateri od njiju pakiral kovčke. Kak tihi teden sta že imela, ampak že dolgo ne. »Sem zelo nekonflikten,« se pohvali Tomaž in Barbara mu pritrjuje. Prav on jo je naučil, kako se ob težavah pogovoriti mirno, brez razbijanja in drame. Ker pa ima Tomaž tudi tipično moške lastnosti, kot je ta, da kakšne stvari ne pospravi za sabo, se je Barbara pač navadila, da jo na svoj prostor vrne sama, namesto da bi v nedogled negodovala zaradi nečesa, kar je očitno del njegovega značaja.

Pri Klepačevih ni rutine, saj se delovniki obeh ves čas spreminjajo. Barbara je bila nekoč maskerka in je deset let delala v gledališču, zdaj pa je učiteljica obrazne joge. Da ta deluje, priznava tudi Tomaž, vendar je prelen, da bi vadil. Tako ima ekskluzivne pravice do gubic, saj je Barbarin obraz povsem napet. »Žal mi je, da nimam slik iz preteklosti in bi bila razlika očitnejša,« pravi Tomaž, ki z družino živi hiši svojih starih staršev.