Slovenija

Veliki finalni obračun

Simon Rosc, Petra Rupnik
11. 7. 2014, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V tokratni raziskavi javnega mnenja smo še zadnjič pred nedeljskimi volitvami preverili razmerja moči na slovenski politični sceni. Vse kaže, da bo šlo na nož.

Svet24

Sodeč po rezultatih se nam obeta vroča bitka za zmago med strankama SMC Mira Cerarja in SDS Janeza Janše. Po naših analizah bi parlamentarni prag prestopilo pet strank.

V raziskavi javnega mnenja Svet24 je sodelovalo 4521 oseb (od tega 2680 moških in 1841 žensk) različnih starosti, izobrazb in poklicev. Sodelovali so namreč obiskovalci spletnih strani Svet24.si, Lokalno.si in Dolenjskilist.si, poleg njih pa tudi poslušalci Radia Aktual in Radia Kum.

V raziskavi smo sodelujoče vprašali, katero stranko bodo volili na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Največ, 33 odstotkov vprašanih bi volilo stranko SDS, na drugo mesto pa se je uvrstila Stranka Mira Cerarja, ki jo bo volilo 21 odstotkov vprašanih.

Mediaspeed

Sledita stranki Desus in Zavezništvo Alenke Bratušek, ki si delita po 5 odstotkov glasov vprašanih, na petem in šestem mestu pa sta pristali stranka SNS ter skupna lista SD in Solidarnost, ki bi prejeli po 4 odstotke glasov. Stranke SLS, Pozitivna Slovenija ter Nova Slovenija s po 3 odstotki glasov podpore ne bi prestopile parlamentarnega praga. Daleč pod prag bi se uvrstile tudi Piratska stranka Slovenije, stranka Verjamem ter Združena levica. Vse tri stranke so prejele po 2 odstotka podpore. Državljanska lista, Zeleni Slovenije, Liberalno-gospodarska stranka in Humana Slovenija bi prejele po 1 odstotek podpore, stranka Enakopravni državljani – Naprej Slovenija pa ni prejela nobenega glasu. Sicer pa je neopredeljenih ostalo še kar nekaj – 9 odstotkov.

Mediaspeed

Zanimiva in predvsem težka bo tudi sestava koalicije

Smo pa v uredništvu pripravili še primerjavo treh raziskav javnega mnenja. Primerjali smo raziskavo Svet24, raziskavo Episcentra ter raziskavo Slovenski utrip (FUDŠ), ki so bile vse izvedene v zadnjih dneh. Izračunali smo povprečje rezultatov vseh treh raziskav in ugotovili, da bi se v parlament uvrstilo pet strank: SMC (31,2 %), SDS (28,3 %), Desus (8,8 %), SD in Solidarnost (6,9 %) in NSi (4,2 %). Obeta se torej veliki finalni obračun med Mirom Cerarjem in Janezom Janšo, saj ju od zmage ločijo slabi trije odstotki. 


SMC – 34 mandatov 
Kampanjo Mira Cerarja so zaznamovali predvsem nejasni, nekonkretni odgovori in predvsem padec podpore po vsakem televizijskem soočenju, na to pa so najverjetneje vplivali tudi podatki, o Cerarjevih pravniški poslih z državnim zborom republike Slovenije.


SDS - 32 mandatov
Kampanja SDS je temeljila predvsem na zaprtju Janeza Janše zaradi sodbe v zadevi Patria. Velik poudarek so dali na diskreditacijo sodstva in tako imenovani novi pomladi slovenske politike, kar pa jim ni najbolj uspelo, saj ne SLS in ne NSi nista želela pihati v isti rog.

Mediaspeed