Slovenija

Bodo bolnike iz UKC Maribor v prihodnje pošiljali na posege v druge bolnišnice?

STA/J.P.
7. 7. 2014, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sporu med vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in zdravniki tamkajšnjega oddelka za kardiologijo in angiologijo glede plačevanja dela v pripravljenosti ni videti konca. Predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič je za danes sklical sestanek, na katerem naj bi poskušali najti rešitev, preden bo treba bolnike voziti v druga mesta.

STA

Na sestanek so poleg nekaterih članov sveta zavoda vabljeni še predstavniki zdravniškega sindikata Fides, vodstvo UKC Maribor in klinike za interno medicino ter prizadeti zdravniki, ki so nedavno preklicali soglasja za stalno delovno pripravljenost v laboratoriju za interventno kardiologijo.

Če ne bo dogovora, kardiologi po poročanju medijev ne izključujejo možnosti, da bo njihov naslednji korak stavka.

Kardiologi na čelu s predstojnikom oddelka Vojkom Kaničem se med drugim pritožujejo zaradi domnevno neustreznega plačila za delo zunaj rednega delovnega časa. Trije starejši zdravniki so zato preklicali soglasje za delo ponoči, kar stopi v veljavo s 17. julijem. Ker ostalih zdravnikov ni dovolj, obstaja možnost, da bo treba bolnike, ki ponoči doživijo srčni napad, iz UKC Maribor v prihodnje pošiljati na posege v druge bolnišnice.

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec po drugi strani vztraja, da so enako organizirani tudi na drugih oddelkih, a ostali zdravniki tega ne problematizirajo. Po njegovih ocenah je jedro spora v zmanjšanem prihodku omenjenih treh zdravnikov po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa.

Razmere so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je Pivec omenjenim trem kardiologom (Vojku Kaniču, Damijanu Vokaču in Antonu Lobniku) izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po besedah Kaniča je takšen ukrep protizakonit, saj naj bi bila prisila pravno dovoljena le za to, da se zdravnika razpiše za delo v pripravljenosti, ne sme pa se ga potem dejansko vpoklicati v službo.