Slovenija

Janez Janša danes iz zapora

Simon Rosc
7. 7. 2014, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Danes teče že 17. dan, odkar Janša sedi za zapahi zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria, in bo zanj nekoliko drugačen kot vsak drugi. Danes bo namreč vdihnil zrak na prostosti. Skupaj z odvetnikom Francijem Matozom bo odšel izven zaporniških zidov.

Nikola Miljković/KMA
Franci Matoz in Janez Janša

Predsednik SDS Janez Janša se je v zaporu znašel tudi po zaslugi avtorice obtožnega predloga v zadevi Patria, višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, in – zanimivo – zdaj bo prav zaradi nje ponovno naredil nekaj korakov na prostosti. Janšo danes pred ljubljanskim okrožnim sodiščem čaka predobravnavni narok zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve zoper Zobec Hrastarjevo. Spomnimo, zakaj.

Na 17. dan zapora se bo Janša prvič sprehodil zunaj zaporniških zidov. A ne bo šel daleč in tudi ne za dolgo. 

Predsednik SDS in njegov odvetnik Franci Matoz sta 20. junija lani sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta samozavestno predstavila kazensko ovadbo zoper Branko Zobec Hrastar. V njej sta ji očitala zlorabo uradnega položaja, saj naj bi bil po njunem prepričanju v obtožnem predlogu proti Janši kot dokaz naveden izmišljen in ponarejen dokument. A ta njuna ovadba je imela precej kratke noge, saj pred sodiščem z njo nista uspela. Janša je naposled proti nekdanji višji državni tožilki vložil obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, a tudi s tem ni prišel daleč, saj je sodišče oktobra lani predlog zavrnilo, kar so letos potrdili še višji sodniki. Tožilstvo pa je nato februarja letos zoper oba, tako Janšo kot Matoza, vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun Zobec Hrastarjeve.

Kaj to pomeni za Janšo in Matoza, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!