Svet

Je Ukrajina pred najhujšim?

STA/J.P.
6. 7. 2014, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinske sile so danes napredovale proti oporišču separatistov Doneck in v celoti zavzele dve mesti južno od Slavjanska. Več kot 2000 privržencev samooklicane ljudske republike Doneck, ki so jo separatisti razglasili na vzhodu Ukrajine, pa se je medtem zbralo v središču Donecka, kjer se pripravljajo na obrambo mesta pred ukrajinsko vojsko.

Reuters

Ukrajinska zastava je danes zaplapolala nad mestoma Artemivsk (77.000 prebivalcev) in Družkivka (60.000 prebivalcev), ki se nahajata med Slavjanskom in Doneckom, so sporočili ukrajinski predsednik Petro Porošenko in obrambni minister Valerij Gweletej in načelnik generalštaba Viktor Muženko.

Ukrajinska vojska je že v soboto zavzela uporniški trdnjavi Slavjansk in Kramatorsk, ki ju je vojska oblegala več tednov. To je bil prvi večji uspeh ukrajinskih sil po ponovnem zagonu ofenzive po koncu prekinitve ognja v začetku tedna.

Ukrajinska vojska je že v soboto zavzela uporniški trdnjavi Slavjansk in Kramatorsk, ki ju je vojska oblegala več tednov. 

Svet za nacionalno varnost je kmalu zatem sporočil, da so uporniški borci zapustili tudi mesti Družkivka in Kostantinivka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V središču Donecka se je medtem zbralo več kot 2000 privržencev separatistov. Samooklicani guverner Pavlo Gubarev je napovedal, da bodo sprožili gverilsko vojno na celotnem območju Donecka. "Osvobodili bomo Kijev, vendar še ne vemo, koliko krvi bo treba preliti in kdaj bomo to naredili," je dodal.