Slovenija

Janša si zaporniško sobo deli še z dvema obsojencema

STA
24. 6. 2014, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je na odprtem oddelku zavoda zapora na Dobu nameščen v triposteljni sobi, je danes pojasnil v. d. generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Na odprtem oddelku sta telefon in internet na voljo 24 ur na dan. Janša je v sprejemnem obdobju, ko so izhodi možni v izjemnih situacijah.

Reuters

To sprejemno obdobje traja 30 dni, izhodi pa so možni zelo izjemoma, denimo v primeru smrti nekoga. O teh izjemnih primerih izhoda odloča direktor zavoda na predlog strokovnih delavcev. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v sodelovanju z občinami Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje organizira prireditev ob dnevu državnosti, ki bo v sredo, Janša pa je predviden kot slavnostni govornik. Udeležba na proslavi ne pride v poštev v nobenem primeru, je dejal Podržaj. Tudi na razne shode v tem času ne bo mogel.

Po preteku teh 30 dni bo imel možnost, da s tistim, ki ga obišče, za največ pet ur odide nekam v bližnjo okolico, ki je v naprej dogovorjena, denimo v Mokronog ali Šentrupert. Po preteku tega 30-dnevnega obdobja so omogočeni tako imenovani namenski izhodi, če je za to izkazan močan razlog in vodstvo temu pritrdi. Po prestani petini kazni pa ima omogočene 12-urne izhode, je še razložil Podržaj.

Glede na razne pozive, naj se Janši v zaporu zagotovi varnost, in tudi številne vzklike izza zaporniških zidov, ki so Janšo pospremili na poti v zapor, je Podržaj pojasnil, da je Janša kazen nastopil s prostosti, torej s situacije, ki ne more biti popolnoma nadzorovana. A so vsestransko preverili možne zaplete, je dodal.

Ugotovili so, da zadeva ni problematična, da bi zaradi tega morali sprejemati kakršne koli dodatne varnostne ukrepe. Režim v zaporu se torej ni v ničemer spremenil, je dejal.

Podržaj sicer priznava, da je bila hitrost odločanja in namestitev Janše na odprti oddelek za večino presenečenje, saj je bilo v javnosti očitno pričakovanje, da bo najprej odšel v polodprti režim. A poudarja, da odločitev temelji na zakonu ter izhodiščih, ki se jih držijo ob vsakem odločanju, nanjo pa ni nihče vplival.

Janša je bil na odprti oddelek nameščen tri dni po nastopu prestajanja kazni. Takih primerov na Dobu v času, ko ga je vodil Podržaj, ni bilo veliko, je pojasnil danes, a dodal, da se je čas bivanja v sprejemnem zaprtem oddelku v zadnjih letih postopoma skrajševal. Včasih je bivanje v sprejemnem oddelku trajalo med 25 in 30 dni, takrat je bila sicer tudi organizacija zavoda drugačna. Danes to bivanje običajno traja med pet in deset dni. Lani so imeli primer zapornika, ki so ga na odprti oddelek namestili po dveh dneh, je dejal.

Primer Janše je po besedah Podržaja penološko popolnoma enostaven in za dobske razmere lahek zalogaj. Če se torej odmisli ime in priimek, gre za nekoga, ki je obsojen na dve leti zapora, ne gre za kaznivo dejanje, povezano z drogo, nasiljem ali spolno nedotakljivostjo, je dodal. V zapor je prišel sam in urejen, kar po njihovem pomeni, da ni bil alkoholiziran, pod vplivom drugih substanc in agresiven.

S prihodom Janše na odprti oddelek so vse kapacitete na tem oddelku, kjer je 21 postelj, zasedene. Na Dobu je trenutno sicer zaprtih 629 ljudi, od tega jih je 66 na polodprtem oddelku, 21 na odprtem, ostali pa so na zaprtem oddelku. V Sloveniji je trenutno po Podržajevih besedah zaprtih 1563 ljudi. S tem dosegajo rekordne številke in prezasedenost, je nadaljeval Podržaj in spomnil na kadrovsko in materialno podhranjenosti, ki pesti slovenski zaporski sistem.

Novinarje je zanimalo, ali bi se lahko Janša v predvolilne oddaje in podobno vključeval prek programov, kot so Skype. Podržaj je pojasnil, da je nesmiselno, da posegajo v vse, kar omogoča računalnik, saj je ta na odprtem oddelku dovoljen. Glede neposrednih vklopov, da bi torej prišla snemalna ekipa v zapor in mu tako omogočila sodelovanje v oddaji, pa je dodal, da se treba zavedati, da je to vendarle zapor in so omogočene komunikacijske poti maksimum, ki je primeren za to, da se sankcija izvrši. Uporabe interneta in telefona ne nadzorujejo.