Slovenija

Raziskava našla povezavo med pesticidi in avtizmom

STA
24. 6. 2014, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Raziskovalci ameriške univerze Davis v Kaliforniji so ugotovili, da imajo noseče ženske, ki živijo blizu kmetij, ki uporabljajo pesticide, za dve tretjini večjo možnost, da rodijo otroka z avtizmom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalci so ugotavljali povezave med družinami z avtističnimi otroki, živečimi v okolju, ki je onesnaženo s pesticidi. Niso pa raziskovali neposrednega vzročno-posledičnega učinka pesticidov na razvoj avtizma pri otrocih, je pojasnil glavna raziskovalka Irva Hertz-Piccotto.
Ugotovili so, da je tveganje za avtizem, ki po podatkih zdravstvenih organizacij v ZDA prizadene enega na 68 otrok, večje, ko je mati v stiku s kemikalijami v drugem in tretjem trimesečju svoje nosečnosti.
"Kar smo ugotovili, je, da so različne vrste pesticidov pogosto v uporabi blizu domov družin in mater, katerih otroci so razvili avtizem ali pa imajo zaostal kognitivni razvoj," je dodala Hertz-Piccottova.
Okoli tretjina sodelujočih v raziskavi je živela v okolici od 1,25 do 1,75 kilometra od območja, kjer so bili uporabljeni komercialni pesticidi.
"Raziskava je potrdila ugotovitve prejšnje raziskave, ki je poročala o povezavi med avtizmom in izpostavljanju kmetijskim kemikalijam še pred rojstvom," je dejala ena od avtoric raziskave Janie Shelton.
"Medtem ko moramo še naprej raziskovati, ali so določene skupine bolj občutljive na izpostavljanje tem kemikalijam kot druge, je sporočilo jasno: nosečnice naj bodo posebej previdne pri izogibanju kmetijskim kemikalijam, kadarkoli je to mogoče," je dodala Sheltonova.