Slovenija

Bratuškova: NLB s polno odgovornostjo za odločitev o prodaji Mercatorja

STA/J.P.
23. 6. 2014, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nova Ljubljanska banka (NLB) mora odločitev o prodaji Mercatorja sprejeti s "popolno in veliko odgovornostjo" ne le glede banke, ampak predvsem glede delovnih mest, je danes pozvala odhajajoča premierka Alenka Bratušek. Poudarila je, da vlada ne prodaja Mercatorja, saj je to že storila vlada Janeza Janše leta 2005.

Mateja Jordovič Potočnik/KMA

Bratuškova je v izjavi za medije v Kranju danes poudarila, da se ji potem, ko je vlada prejšnji teden razpravljala o postopku prodaje Mercatorja, zdi prav, da pojasni svoje stališče glede tega postopka. Kot je izpostavila, gre za največje slovensko podjetje, s katerim je neposredno povezanih 10.000 delovnih mest, posredno pa 30.000, zato je od poslovanja Mercatorja odvisnih "ogromno slovenskih družin".

Kot je izpostavila premierka, ki opravlja tekoče posle, se postopek prodaje Mercatorja vleče že več kot leto dni, "kar nas navdaja z zaskrbljenostjo". Še bolj problematično pa se ji zdi dejstvo, da se pogoji tekom prodaje spreminjajo.

Na vprašanje, ali bo zahtevala odhod Janka Medje z vrha NLB, pa je izpostavila, da ne Alenka Bratušek ne vlada tega ne moreta narediti.

Organi NLB, ki je največja v konzorciju prodajalcev Mercatorja, morajo svojo odločitev sprejeti s popolno in veliko odgovornostjo, je poudarila Bratuškova. "Ne smejo narediti napake, ki sta jo napravila Janez Janša in njegova vlada leta 2005, ko so Mercator prodali kupcem, ki za to niso imeli sredstev na računih," je menila. Poudarila je, da zaradi takratne "prodaje pod mizo" danes ni vlada tista, ki prodaja Mercator.

Premierka je bila kritična do NLB, ki "nerazumljivo" vladi oziroma Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) ni hotela posredovati dodatnih informacij o postopku prodaje Mercatorja Agrokorju. Na vprašanje, ali bo zahtevala odhod Janka Medje z vrha NLB, pa je izpostavila, da ne Alenka Bratušek ne vlada tega ne moreta narediti.

"SDH je upravljavec premoženja in s sklepom vlade smo jim naložili, da z vso skrbnostjo spremljajo postopek," je spomnila. "Je pa zelo neodgovorno, da NLB ni želela posredovat podatkov o samem procesu prodaje," je še dodala.

Odgovorni v NLB morajo glede prodaje Mercatorja "pretehtati svojo odločitev, tekom postopka ne smejo spreminjati pogojev prodaje in morajo zagotoviti, da bo prodaja izvedena transparentno in s sredstvi in ne z dolžniškim kapitalom", je še sklenila odhajajoča premierka.