Svet

Poljski minister odnos Poljske z ZDA primerjal z oralnim seksom

STA
23. 6. 2014, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prisluškovalna afera na Poljskem dobiva novo poglavje. Poljska revija Wprost namreč poroča o novem na skrivaj nastalem posnetku pogovora, v katerem je poljski zunanji minister Radek Sikorski kritiziral odnose Poljske z ZDA. Poljsko podrejenost ZDA je primerjal z nudenjem oralnega seksa, poroča britanski BBC.

Sikorski je po pisanju Wprosta držo Poljske glede ZDA označil kot škodljivo, saj da ustvarja lažen občutek varnosti. Poleg tega je dejal, da bi takšna drža lahko škodila odnosom Poljske z Rusijo in Nemčijo. Posnetek razkriva, da je Sikorski nekdanjemu poljskemu finančnemu ministru Jaceku Rostowskiju dejal, da zavezništvo med Poljsko in ZDA "ni vredno ničesar".

Sikorski je podrejenost Poljske ZDA primerjal z nudenjem oralnega seksa. "Smo zgube, popolne zgube. Problem na Poljskem je, da imamo nizko samozavest," je moč slišati Sikorskega na posnetku, za katerega revija Wprost ne želi razkriti, kdo ga je posnel in od kod ga je dobila. Sikorski doslej še ni zanikal navedb, je pa danes prisluškovanje, ki mu je bil podvržen, označil za "napad organizirane kriminalne skupine" na vlado. "Ne vemo še, kdo za tem stoji, a to se že preiskuje," je sporočil Sikorski.

Poljska vlada je sporočila, da ne bo komentirala izsekov tega na skrivaj posnetega posnetka, dokler Wprost ne objavi celotnega prepisa posnetka. Svetovalec poljskega predsednika Tomasz Nalecz pa je danes za poljsko televizijo TVN24 dejal, da bi se Sikorski "moral vprašati, kako bi na njegovem mestu ravnal zunanji minister resne in civilizirane države". Nalecz je ob tem zahteval odstop Sikorskega.

Ameriški diplomati pa sedaj že želijo omiliti mesede Sikorskega. Med drugim je ameriški veleposlanik na Poljskem Stephen Mull sporočil, da posnetki ne bodo imeli negativnega vpliva na poljsko-ameriške odnose, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sikorskega, konservativca in vodilnega kritika Rusije pri trenutni krizi v Ukrajini, je vlada nedavno imenovala za kandidata za naslednika visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton. Ashtonovi se novembra izteče mandat, voditelji EU pa še niso izbrali naslednika.

Wprost je že pred tednom dni objavil posnetek pogovora med notranjim ministrom Bartlomiejem Sienkiewiczem in guvernerjem centralne banke Marekom Belko, v katerem naj bi guverner ministru zagotovil, da bo centralna banka vladi pomagala z ukrepi za večjo priljubljenost med volivci. V zameno pa bi moral odstopiti takratni finančni minister Jacek Rostowski.

Opozicija je zagnala vik in krik ter zahtevala odstop vlade, intenzivno pa že razmišlja o vložitvi nezaupnice vladi. Poljski premier Donald Tusk je zaradi škandala napovedal možnost predčasnih volitev.

Ker je prisluškovanje za pridobivanje informacij na Poljskem nezakonito, poteka tudi obsežna preiskava za odkritje prisluškovalcev.