Slovenija

Slovo evropske poslanke - kaj bo počela sedaj?

Č.K.
23. 6. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropsko poslanko iz vrst SDS dr. Romano Jordan na začetku julija čaka še zadnja seja v Evropskem parlamentu, kjer je delovala zadnjih deset let, potem pa komaj čaka, da se vrne domov.

Reuters
Se je Romana Jordan odločila, da zapusti Janšo?

Želi si delati v gospodarstvu, a čeprav je bila evropska poslanka in je doktorica jedrske tehnike, se ji zdi, da bi službo prej dobila v tujini kot pa v Sloveniji.

Še nekaj dni in udeležili se boste zadnje seje kot evropska poslanka. Vas že kaj »zvija« po trebuhu? Mislite, da bo to za vas zelo čustvena seja?
Seveda sem nekoliko žalostna, da zapuščam kolege, s katerimi sem zelo dobro sodelovala. Ustvarili smo delovno vzdušje v medsebojnem spoštovanju, dobro smo se razumeli, in tega nam različna stališča niso preprečevala. Pravzaprav so mi ostali najlepši in najbolj dragoceni spomini prav na vroče dolge razprave, v katerih smo poskušali zbližati naša stališča. Vse to bom pogrešala. Začutila pa sem, da je življenje še mnogo več od doslej doživetega in želim si ga popestriti.

Pa drugače hitro pokažete čustva?
Čustva so zame prav tako pomembna, kot je pomemben razum. Moje življenjske poti in načela usmerja srce, moje odločitve pa temeljijo na objektivnih argumentih. Pri političnem delu sem se velikokrat poskušala vživeti v občutke ljudi, kaj jih muči in vznemirja, zakaj trpijo, kako bi bilo možno dvigniti kakovost njihovih življenj, kaj je prav in kaj narobe.

Ko ste vedeli, da ne boste več kandidirali za to mesto, ste v slovo izdali knjigo Za Evropo gre. Za vas gre. Mislite, da Slovenci premalo vemo, kako pomemben je za nas Evropski parlament in naši predstavniki v njem?
Državljanke in državljani Slovenije sploh ne poznajo dela slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu. To jim seveda otežuje odločitev, koga naj na volitvah podprejo, zato je udeležba sramotno nizka.

Celoten intervju preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!