Slovenija

Janševa zahteva za varstvo zakonitosti še danes na višje sodišče

STA/M.J.
18. 6. 2014, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Okrajno sodišče v Ljubljani bo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil odvetnik prvaka SDS Janeza Janše Franci Matoz v zadevi Patria, še danes poslalo na višje sodišče, so za STA potrdili na okrajnem sodišču. Zahteva bo nato od tam romala na vrhovno sodišče, ki lahko odloči tudi o odlogu oz. prekinitvi izvajanja zaporne kazni za Janšo.

Svet24

Janša bi se moral po pravnomočni obsodbi v zadevi Patria v petek zglasiti v zaporu na Dobu na prestajanju dveletne zaporne kazni. Teoretično je tako še mogoče, da bi vrhovno sodišče še pred petkom odločilo o odlogu prestajanja kazni in Janši vendarle ne bi bilo treba še v zapor.

Janša je sicer to želel doseči tudi z ustavno pritožbo na pravnomočno sodbo, a je ustavno sodišče ugotovilo, da zatrjevane kršitve človekovih pravic niso izkazane s tisto stopnjo očitnosti, ki se zahteva, da bi lahko o tem odločalo pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev. Tako so Janšo napotili najprej na vrhovno sodišče.

Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Sodba, s katero je prvostopenjsko sodišče predsednika SDS Janšo, prokurista Rotisa Črnkoviča in brigadirja Krkoviča spoznalo za krive koruptivnih dejanj v zadevi Patria, je postala pravnomočna 28. aprila.