Slovenija

V prihodnjem tednu znani kandidati za poslanske stolčke

STA/M.J.
15. 6. 2014, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Stranke in liste, ki nameravajo nastopiti na prihajajočih drugih predčasnih parlamentarnih volitvah zapored, lahko kandidatne liste vložijo do srede. Tako bodo že v prvi polovici tedna znani kandidati za poslanske stolčke, intenzivnejše bo tudi nagovarjanje volivk in volivcev. Prihodnji teden bodo dokončno jasni tudi obrisi predvolilnih koalicij.

Mediaspeed, Kratermedia agency

Doslej sta svojo skupno listo predstavili le SD in Solidarnost. Za poslanske stolčke se bodo vnovič potegovali dosedanji poslanci z izjemo Majde Potrata, Mirka Brulca in Srečka Meha, ki gredo v pokoj. Med kandidati so tudi predsednik DZ Janko Veber in ministri iz vrst SD, torej tudi predsedujoči stranki Dejan Židan, medtem ko donedavnega predsednika SD Igorja Lukšiča na listi ni. Iz vrst Solidarnosti je kandidatov 15, med drugim vsi trije sopredsedniki Damjan Mandelc, Uroš Lubej in Marina Tavčar Krajnc, pa tudi nosilec liste Solidarnosti na nedavnih evropskih volitvah Dušan Keber.

Ostale stranke oziroma liste obljubljajo, da bodo svoje kandidate predstavile do roka. V prvi polovici prihajajočega tedna se bodo tako zvrstile seje organov strank, ki bodo potrjevali kandidatne liste. Te so sicer večinoma že oblikovane, a jih v strankah še ne razkrivajo.

Zadnje dni najbolj aktualna tema na slovenskem političnem parketu pa je predvolilno povezovanje, ki očitno vendarle ne bo tako enotno, kot je sprva kazalo. Nekatere stranke so pogovore že zaključile, a ne glede na vsa poudarjanja - predvsem na levem političnem polu -, da se je zaradi nevarnosti nove razdrobljenosti glasov treba povezovati, se očitno ponavlja prav ta zgodba nedavnih evropskih volitev. Jasno je namreč, da bo predvolilnih koalicij več, mnoge stranke pa so izbrale samostojen nastop na volitvah.

Za skupnega sta se sicer odločili že omenjeni SD in Solidarnost, s tem da je SD z DeSUS oblikovala še t. i. socialdemokratski blok za vse generacije. Znano je tudi že, da bo v enaki sestavi kot na evropskih volitvah tudi na državnozborskih nastopila koalicija Združena levica z Demokratično stranko dela, Iniciativo za demokratični socializem, Stranko za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter nekaj manjšimi gibanji.

V prihajajočem tednu je pričakovati še razplet pogovorov za povezovanja, ki jih želijo sklepati v PS in v Zavezništvu Alenke Bratušek (ZaAB). V slednjem so tudi najbolj skrivnostni in vseskozi poudarjajo, da bodo zadevo komentirali po zaključku pogovorov. Predsednik SMS - Zeleni Igor Jurišič je za STA že potrdil, da so se odločili za sodelovanje z ZaAB in skupen nastop na volitvah, poleg njih naj bi se po nekaterih informacijah ZaAB povezala še z Zares.

Prvak PS Zoran Janković pa je nedavno razkril, da bodo nadaljevali pogovore z Demokratsko stranko Slovenije in z LDS. Predsednik LDS Anton Anderlič je ob tem za STA poudaril, da mu ni toliko pomembno, koliko kandidatov bi imela LDS na listi, pač pa kdo bi kje kandidiral in kakšne možnosti bi imel za izvolitev. Sklepati gre, da bo o tem razpravljal tudi svet PS, ki bo predvidoma v ponedeljek.

Javnosti bo predvidoma v začetku tedna dokončno odločitev glede povezovanj pojasnil tudi predsednik stranke Verjamem Igor Šoltes, ki je za STA sicer že konec tega tedna dejal, da gredo njihova prizadevanja zlasti v smeri povezovanja s civilnimi iniciativami s področja trajnostnega razvoja in z zagovorniki zelene politike.

Nedavno ustanovljena Stranka Mira Cerarja (SMC), ki se ji po vseh zadnjih javnomnenjskih raziskavah na volitvah 13. julija obeta zmaga, pa bo podporo med volivci preverjala samostojno.

Na desnem političnem polu v volilno tekmo vstopajo vse tri aktualne parlamentarne stranke - SDS, SLS in NSi - s samostojnimi listami. So pa v SLS in NSi že potrdili, da nameravata stranki podpisati dogovor glede sodelovanja na državnozborskih volitvah, podobno kot na nedavnih evropskih, a tokrat skupne liste teh dveh strank ne bo.

V SDS medtem zagotavljajo, da bodo svojo kandidatno listo predstavili v ponedeljek. Kot kaže, pa se je retorika med vodjema SDS in NSi, Janezom Janšo in Ljudmilo Novak, ki se je pred meseci zaradi arhivske novele precej zaostrila, pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami vendarle omehčala. NSi je tako vabilo k sodelovanju na podlagi svojega akcijskega načrta poslala tudi Janši. Slednji pa je v petek poudaril, da je bila SDS vedno pripravljena sodelovati z vsemi strankami, dodatno zaželeno pa da se jim zdi sodelovanje pomladnih strank. "Tudi zdaj se trudimo v to smer in me veseli, da prihaja do pozitivnih odzivov," je dodal.

Trenutno se na samostojen nastop pripravljajo tudi v DL, kjer se tokrat nadejajo boljšega rezultata kot na evropskih volitvah. A povezovanj v liberalni sredini še vedno niso povsem izključili.