Slovenija

Slovenijo preplavili ponaredki

M. R.
9. 6. 2014, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Lani so slovenski cariniki zasegli za 19 milijonov ponaredkov, v prvih štirih mesecih letošnjega leta pa so zadržali že za skoraj 6 milijonov evrov sumljivega blaga.

Arhiv Svet24

Leta 2013 so cariniki po vsej državi zadržali ponarejeno blago v 1334 primerih, kar je največ v zadnjih letih. Tudi ocenjena vrednost ponaredkov je bila najvišja, skoraj 19 milijonov evrov.

Po količini izstopajo ponaredki blagovnih znamk Dolce & Gabbana, Carolina Herrera, Chanel in Versace.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta pa so cariniki v 679 primerih zadržali blago zaradi suma, da se z njim krati pravica intelektualne lastnine, kar je že več kot polovica vseh primerov v lanskem letu. V zadržanih pošiljkah je bilo 200.032 kosov blaga v ocenjeni skupni vrednosti 5.968.575 evrov.

Največ pošiljk je zadržala carinska izpostava Pošte Ljubljana, količinsko največ sumljivega blaga pa odkrijejo v carinski izpostavi Luke Koper. Letos je samo Carinski urad Koper obravnaval 91 primerov kratenja pravic intelektualne lastnine.

V zadnjih letih število zasegov ponaredkov narašča in tudi njihova ocenjena vrednost je vsako leto višja.

Med ponaredki najdemo različno komercialno blago, na primer vžigalnike, ročne ure, obutev, obleke, igrače, po količini pa izstopajo ponaredki prestižnih blagovnih znamk. Večina sumljivega blaga k nam pride v zabojnikih z ladjami, največ iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in ndije.