Slovenija

Bodo v Krškem ukinili nujno medicinsko pomoč?

STA/mv
5. 6. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Krški svetniki so ob domnevni nameri ukinitve nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu (ZD) Krško vlado pozvali, da za čas delovanja in razgradnje krške nuklearke tam zagotovi prisotnost vseh intervencijskih enot. V primeru neizpolnitve zahtev bodo o zniževanju ravni odzivnosti v primeru jedrske nesreče obvestili pristojne mednarodne ustanove.

Arhiv Svet24

Krški svetniki so na današnji izredni seji na temo selitve krške službe nujne medicinske pomoči v novi urgentni center v Brežicah vlado soglasno pozvali, da v občini zagotovi prisotnost vseh potrebnih intervencijskih enot, skladno z merili, ki veljajo za zagotavljanje pripravljenosti in varnosti v primeru jedrske nesreče. Od vlade zahtevajo, da ohrani sedanjo organizacijo, financiranje in obseg urgentne medicinske pomoči v Krškem, hkrati pa ponovno vzpostavitev sedežev intervencijskih, policijskih in reševalnih enot v krški občini. V primeru neizvršitve navedenih zahtev do konca leta bodo o zniževanju ravni odzivnosti intervencijskih enot v primeru nesreče v nuklearki obvestili Mednarodno agencijo za jedrsko varnost na Dunaju, še opozarjajo v Krškem.

Ukinitev urgentne pomoči v Krškem?

Krški župan Miran Stanko je pojasnil, da so kljub obljubam in zagotovilom pristojnih, da novi urgentni center v Brežicah ne bo v ničemer vplival na status, financiranje in kakovost delovanja nujne medicinske pomoči v Krškem, na sestanku, ki ga je ministrstvo za zdravje organiziralo v Brežicah, predstavili novo organizacijo brežiške urgence, ki predvideva ukinitev omenjene pomoči v ZD Krško. Po tem predlogu naj bi bila v prostorih krškega ZD nastanjena le ekipa za izvajanje nujnih reševalnih prevozov. Med rednim delovnim časom naj bi tam za svoje bolnike skrbeli osebni družinski zdravniki, vse nujne primere pa bi napotili v Brežice. Izven rednega delovnega časa bi bil ZD zaprt, vsi klici pa preusmerjeni v Brežice, od koder bi vodili vse intervencije, je dodal. V Krškem menijo, da navedeni ukrep posega v osnovne zdravstvene pravice občanov, hkrati pa sovpada z ukinjanjem in selitvijo ustanov, ključnih za regionalizacijo območja, iz Posavja. 
Župan je še opozoril, da na območju občine deluje nuklearna elektrarna. Ravno pripravljenost in možnost lokalne intervencije ob morebitni jedrski nesreči pa bi morala biti med prednostnimi nalogami, je še dejal.

Bohinec ničesar ne ukinja

V Krškem so na današnjo sejo pozvali različne vladne predstavnike in strokovnjake. Predstavnik ministrstva za zdravje Peter Bohinec je svetnike miril, da nihče ničesar ne ukinja, na ministrstvu pa z vsemi vpletenimi le razpravljajo o različnih možnostih organizacije urgenc. Skušali bodo najti rešitve, sprejemljive za vse, je pristavil. Podobno je poudarila državna sekretarka Tamara Vonta, ki je v Krško prinesla vladno zagotovilo, da ni še o ničemer odločeno, vendar pa se o tem pogovarjajo. Osebno je menila, da bi glede na prisotnost nuklearke Krško zaslužilo posebno pozornost. Poslanec SDS Andrej Vizjak pa se je zavzel za ohranitev posavske regije in njenih ustanov.