Slovenija

Država nima denarja za naš turistični biser

5. 6. 2014, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Bledu si že več let prizadevajo, da bi zgradili južno razbremenilno cesto oziroma obvoznico, a zataknilo se je pri denarju.

Južna blejska obvoznica bi zmanjšala promet ob jezeru in ga proti Bohinju usmerila po novi cesti. A kot kaže, bodo morali na obvoznico še naprej čakati, saj država nima denarja. To je razjezilo tudi tamkajšnjega župana Janeza Fajfarja, ki je že pisal odprto pismo vladi. 

»Stanje je alarmantno, saj zaradi neprimernih državnih cest skozi naselje in ob jezeru ne trpijo le prebivalci in obiskovalci Bleda, temveč celotno gospodarstvo regije.« Janez Fajfar

V času vladnega obiska na Gorenjskem konec marca se je izkazalo, da predstavniki vlade slabo poznajo problematiko Bleda. Minister za infrastruktouro in prostor Samo Omerzel je sicer zagotovil, da blejska južna razbremenilna cesta kljub pomanjkanju denarja ostaja med prednostnimi nalogami ministrstva, saj je vse pripravljeno za izvedbo. Na obisku si je ogledal 3D-vizualizacijo projekta. Izpostavil je, da intenzivno proučujejo možnosti alternativnega načina financiranja državnih cest. Država bi letos morala nameniti 400.000 evrov za odkup zemljišč in junija bi že bilo lahko izdano gradbeno dovoljenje. Tako pa je zaradi pomanjkanja sredstev celoten projekt zastal. 

Kot vrh ledene gore se je pred kratkim ob Blejskem jezeru zgodila prometna nesreča s skoraj tragičnim koncem. Na najbolj izpostavljenem ovinku je z državne ceste proti Bohinju prek sprehajalne poti zapeljal tovornjak, poln betona. Pri tem je prebil cestno varovalno ograjo, pred seboj podrl tri drevesa, nato pa ga je druga skupina dreves zadržala. K sreči je voznik preživel in tovornjak z betonom ostal na kopnem.

»V primeru takšnega dogodka s cisterno olja pa lahko samo slutimo razsežnosti ekološke katastrofe. Ta nesreča dokazuje, da je naše opozarjanje na mestu.« Janez Fajfar

Občina Bled zato že več let vlado, pristojna ministrstva in odgovorne opozarja na nevzdržno stanje državne prometne infrastrukture na Bledu. »Stanje je alarmantno, saj zaradi neprimernih državnih cest skozi naselje in ob jezeru ne trpijo le prebivalci in obiskovalci Bleda, temveč celotno gospodarstvo regije in predvsem varnost vseh, ki na Bledu živijo oziroma ga obiskujejo,« je zapisal župan Fajfar v pismu vladi. »V primeru takšnega dogodka s cisterno olja ali drugih nevarnih snovi pa lahko samo slutimo razsežnosti ekološke katastrofe. Ta nesreča dokazuje, da je naše opozarjanje na mestu,« še dodaja Fajfar. Občina Bled ima zato že od aprila 2012 vse pripravljeno za takojšen začetek del, vendar za rešitev potrebujejo posluh Ljubljane. A kot kaže, bodo morali nanj še nekaj časa čakati.