Slovenija

Na Prešernovem trgu danes shod v podporo Majniški deklaraciji 2014

STA
18. 5. 2014, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Organizacije in gibanja, ki so podpisali Majniško deklaracijo 2014, danes ob 15. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravljajo shod z naslovom Pride čas, ko ni več časa. Na njem bodo predstavili omenjeno deklaracijo, zbrane pa bosta med drugimi nagovorila predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul in predsednik SDS Janez Janša.

sl.wikipedia.org

Majniško deklaracijo 2014, ki jo je podpisalo okoli 30 civilnih organizacij in gibanj, so javnosti predstavili 8. maja, ob 25. obletnici podpisa znamenite Majniške deklaracije, s katero so slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 na shodu v Ljubljani zahtevale samostojno državo.

Nastopili bodo tudi številni glasbeniki, pesniki in dramski umetniki: Pop Design, Oto Pestner, Nuška Drašček, Alenka Gotar, Tone Kuntner in drugi.

Kot je ob predstavitvi nove Majniške deklaracije povedal predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo Mitja Štular, je njen osnovni namen sprememba razpoloženja, da se v Sloveniji ne da nič spremeniti. Janša pa je dejal, da če so se Slovenci na podlagi prejšnje deklaracije osamosvojili, se bodo zdaj z novo deklaracijo osvobodili.

Majniška deklaracija 2014, za katero poteka zbiranje podpisov po državi in na spletu, zahteva državo slovenskega naroda, ki je suverena, demokratična, gospodarsko uspešna, povezana z EU in zvezo Nato. Zahteva, naj bo Slovenija utemeljena na spoštovanju človekovega dostojanstva, pravic, svoboščin in na vladavini prava. Država naj bo tudi "odprta za iskanje zgodovinske resnice, očiščena ostankov totalitarnega režima ter zavezana spravi, medsebojnemu razumevanju in sodelovanju".

Na današnjem shodu, ki je eden v nizu dogodkov, s katerimi podpisniki predstavljajo deklaracijo, bodo spregovorili številni govorniki, med njimi tudi Daul in Janša, Ivan Štuhec iz Zbora za republiko in predsednik Združenja za vrednote osamosvojitve Aleš Hojs.