Slovenija

Sloveniji se obetajo novi tajkuni

Žiga Kariž
10. 5. 2014, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenija je prodala le dve od petnajstih podjetij s seznama, ki ga je lansko leto sestavila vlada Alenke Bratušek, na plan pa že prihajajo nepravilnosti, ki so se ob tem dogajale. Kot kaže, sta vodstvi obeh podjetij, tako Fotone kot Heliosa, delovali predvsem v svojo korist in korist novih lastnikov, manj pa so mislili na Slovenijo in zaposlene. A kot kaže, se bo največja prodaja slovenskega premoženja dogajala prav v času, ko bomo brez vlade.

Cinkarna Celje

Vlada je že lansko leto junija predstavila seznam petnajstih podjetij, ki jih bo Slovenija prodala. Na seznamu so Adria Airways tehnika, Adria Airways, Aero, Aerodrom Ljubljana, Cinkarna Celje, Elan, Gospodarsko razstavišče, Nova KBM, Paloma, Telekom Slovenije, Terme Olimia bazeni, Unior in Žito. Na seznamu sta tudi Helios in Fotona, ki pa sta že dobila nove lastnike. Fotona naj bi za ceno 18 milijonov evrov romala v roke finančnega sklada Gores Group in podjetja Technology4Medicine (T4M), Helios pa za 106 milijonov evrov v roke avstrijskemu Ring Internationalu. Pri obeh prodajah je prihajalo do večjih in manjših zapletov.

Telekom naj bi prodali do konca letošnjega leta.

Vse več je namigov, da naj bi bil predsednik uprave Fotone Matjaž Lukač tesno povezan z novimi lastniki, ki so ga imenovali tudi v upravni odbor nove družbe s sedežem v davčni oazi Delaware v ZDA. Časnik Dnevnik namiguje celo, da naj bi bil tudi skriti lastnik manjšega dela podjetja, delež pa naj bi dobil za zasluge pri uspešno izvedenem nakupu. S tem naj bi prvi mož Fotone v neenakopraven položaj postavil ostale mogoče kupce. Matjaž Lukač je vse te navedbe sicer zanikal.

STA
Naklonjenost nekdanje uprave so imeli tudi kupci Heliosa, avstrijski holding Ring, ki je posojila za nakup slovenskega podjetja dobil s pomočjo uprave Uroša Slavinca. Še bolj šokantno pa je, da je vse več dokazov za to, da je uprava še pred prevzemom izvedla masovno odpuščanje več kot 200 delavcev po navodilih Avstrijcev. Čeprav so takrat uradno sporočili, da gre za odpuščanje zaradi slabih poslovnih rezultatov, se je zdaj izkazalo, da so odpuščali predvsem v oddelkih, ki jih nameravajo novi lastniki ukiniti ali združiti s svojimi. Tako so hinavsko obšli določilo v prevzemni pogodbi, v kateri je zapisano, da novi lastniki delavcev ne smejo odpuščati. Ob tem v oči bode tudi podatek, da je imel Helios v času prevzema na računu kar 20 milijonov evrov.

Če so se take nepravilnosti dogajale, ko smo imeli še aktivno vlado, ki bi morala bedeti nad prodajo našega premoženja, kaj lahko pričakujemo šele zdaj?

Čeprav smo brez vlade, je SOD na svoji spletni strani objavil, da prodajni postopki potekajo nemoteno.

Kot lahko izvemo na strani Slovenske odškodninske družbe se je postopek prodaje že začel v družbah: Adria Airways, Aero, Aerodrom Ljubljana, Elan, Cinkarna, NKBM, Telekom Slovenije in Žito. Po neuradnih informacijah naj bi bil najbližje prodaji prav paradni konj slovenskega gospodarstva Telekom Slovenije. Združitev hčerinskih podjetij pod eno streho, sprememba celostne podobe in odpuščanje delavcev naj bili jasni znaki, da se podjetje pripravlja na novega lastnika. Naprodaj je 75,58 odstotka delnic, za katere bi lahko prodajalci iztržili med 732 in 878 milijoni evrov, za stoodstotni delež pa okoli milijardo evrov. Prodaja podjetja poteka prek svetovalnega podjetja Citigroup, s čimer naj bi se zagotovila boljša preglednost prodaje. Za nakup naj bi se zanimali veliki finančni skladi, Deutsche Telekom, ruski Gazpromtelekom in turški Turkcell, prav slednji se v zadnjih dneh omenja kot najbolj verjeten kupec.

STA
Čeprav smo brez vlade, je SOD na svoji spletni strani objavil, da prodajni postopki potekajo nemoteno, zato bi lahko pričakovali, da bo kupnina romala v proračun že v letošnjem letu. A pozor! V pravilih prodaje sta si tako Citi kot država pustila odprta vrata, da se iz posla kadarkoli umakneta, kar pomeni, da je prodaja v veliki meri odvisna od tega, kdo bo naslednji mandatar.

Prodajalci in Citi si ob tem izrecno pridržujejo pravico, da kadarkoli in kakorkoli, brez obvestila ali obrazložitve, spremenijo ali končajo trenutno predvidene postopke, vključno s koncem pogovorov s katerimkoli potencialnim kupcem ali z vsemi potencialnimi kupci.