Slovenija

Ta vikend nas čaka poostren policijski nadzor

STA/N.J.
7. 5. 2014, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prihajajoči konec tedna, od 9. do 11. maja, bo po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija 0,0 šofer - trezna odločitev. Policisti bodo voznike pregledovali predvsem na tistih krajih in v tistih delih dneva, ko se alkohol najpogosteje pojavi v prometu, je danes napovedal višji policijski inšpektor v sektorju prometne policije Boštjan Smolej.

Mediaspeed

Policija nad psihofizičnim stanjem voznikov bdi vse leto, ne le v času akcij, je spomnil Smolej. V dneh akcije bodo svoje delo le še poostrili.

Smolej je na današnji skupni novinarski konferenci policije, ministrstva za zdravje in agencije za varnost v prometu napovedal, da bodo policisti ob ugotovljeni visoki koncentraciji alkohola pri nekem vozniku skušali ugotoviti tudi, kje in na kakšen način je ta voznik alkohol zaužil. Nato bodo - v skladu z zakonom o omejevanju uporabe alkohola - primerno ukrepali tudi zoper tistega, ki je to alkoholno pijačo nudil, pa ne bi smel.

Na slovenskih cestah se je lani zgodilo 15 odstotkov manj prometnih nesreč kot leta 2012. Lani je v prometnih nesrečah umrlo 125 oseb, 708 jih je bilo hudo poškodovanih, 8034 pa lažje poškodovanih. Zmanjšalo se je tudi število nesreč s smrtnimi žrtvami, in sicer za pet odstotkov, je navedel Smolej. Kar tretjino prometnih nesreč s smrtnimi izidom so povzročili vozniki pod vplivom alkohola.

Letošnja statistika je za zdaj pozitivna v primerjavi z lanskim letom.

Do konca marca letos je bilo med povzročitelji prometnih nesreč le osem odstotkov vinjenih, pravi Smolej. A opozoril je, da najbolj problematični deli leta še prihajajo - pomladnopoletni meseci, čas pred martinovim in pred novoletnimi prazniki.

Da prav maja potekajo tudi številne maturantske in druge prireditve, je izpostavil tudi direktor agencije za varnost prometa Igor Velov. Vse organizatorje prireditev je pozval, naj omejijo uporabo alkohola, če je že ne morejo v celoti preprečiti.

Velov je opozoril, da je vsaka deseta prometna nesreča in vsaka tretja smrtna žrtev v prometu povezana z alkoholom. Statistika se zadnja leta izboljšuje, a s tem še ne moremo biti zadovoljni, poudarja Velov. Zato bo še naprej treba izvajati vse aktivnosti, od preventivnih programov, nadzora, omejevanja porabe alkohola in kaznovanja kršiteljev.

Podobno je opozorila tudi Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje; ministrstvo je koordinator vseh preventivnih aktivnosti na tem področju. Izpostavila je, da so bile vse aktivnosti zadnjih let očitno uspešne, saj se je v zadnjih petih letih delež tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola, bistveno zmanjšal.