Slovenija

Direktorji propadajočih podjetij imajo tudi po 20 tisoč evrov plače

Žiga Kariž
11. 4. 2014, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

ašim direktorjem očitno ni kaj dosti mar za krizo. Kot razkriva lestvica najbolje plačanih slovenskih menedžerjev, so si v letu 2012 plače celo zvišali. Vsaj 19 jih je prejemalo več kot 20.000 evrov na mesec.

Mediaspeed
Bojan Petan

Država je plače direktorjev podjetij v državni lasti omejila na petkratnik povprečne plače v podjetju, plače vodilnih v zasebnih podjetjih pa imajo prosto pot v višave.

Kot kaže, so naši gospodarstveniki že leta 2012 začutili, da se obetajo boljši časi, in so si izplačevali boljše plače kot pretekla leta. Tako namreč kažejo podatki, ki jih je ob lestvici najbolje plačanih vodstvenih kadrov v Sloveniji objavila revija Manager.

Tisti, ki svoja podjetja upravljajo dobro, seveda zaslužijo bogato nadomestilo za svoje delo. Zagotovo bi Slovenci radi videli, da bi vsi direktorji imeli mesečno bruto plačo 61.000 evrov, tako kot Jože Colarič, predsednik uprave farmacevtskega giganta Krke, če bi bila potem povprečna mesečna plača zaposlenega 2600 evrov. Krka je v letu 2012 ustvarila kar 154 milijonov evrov dobička.

A na lestvici najbolje plačanih najdemo tudi take, ki ne spadajo med najbolj uspešne. Nekateri so podjetja s svojim vodstvom, kljub fantastični plači, kar konkretno zavozili. Tako je Juriju Giacomelliju na čelu podjetja Delo uspelo prihodke znižati za 4 milijone evrov in krepko povečati izgubo z 1,2 milijona evrov na 2,1 milijona evrov.

In ne boste verjeli, koliko si na mesec izplača on. Več o tem in tudi ostalih zaslužkarjih, ki izčrpavajo že tako obubožano državo, si preberite v današnji številki časopisa Svet24.

Mediaspeed