Slovenija

Mlajši moški oropali in pretepli 58-letnega moškega v Idriji

U.K.
24. 3. 2014, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Uspešna akcija novogoriških policistov je pripeljala do aretacije treh mlajših moških, ki so nasilno oropali vsaj dva starejša moška.

Mediaspeed

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica in policisti Policijske postaje Idrija so na podlagi številnih aktivnostih, ki so jih izvedli v okvirih intenzivne kriminalistične preiskave uspešno preiskali kaznivo dejanje ropa nad starejšim, 57-letnim občanom v enem izmed naselij v okolici Idrije. Omenjeno kaznivo dejanje se je na območju Policijske postaje Idrija zgodilo 9. marca 2013 v zgodnjih jutranjih urah ob približno 2.30 uri, ko so trije takrat še neznani moški vdrli v stanovanjsko hišo in se nato fizično znesli nad starejšim moškim ter mu povzročili telesne poškodbe. Storilci so iz hiše oškodovanca ukradli tudi nov LCD televizor, hišni računalnik in mobilni telefon, prisvojili pa so si tudi denarnico, v kateri je oškodovanec imel bančne kartice, dokumente in nekaj gotovine. Policisti in kriminalisti so kasneje v okviru preiskave ugotovili, da so omenjenega kaznivega dejanja utemeljeno osumljeni trije mlajši moški, stari 20, 22 in 25 let (vsi iz širše okolice Škofje Loke). Odtujene predmete, ki izvirajo iz omenjenega kaznivega dejanja, so kriminalisti in policisti našli v okviru spodaj navedene hišne preiskave, in sicer pri 26–letnemu moškemu (Občina Idrija), ki je predmete odkupil.

Sicer pa so kriminalisti z ogledom kraja kaznivega dejanja in z zbiranjem obvestil še ugotovili, da so isti storilci na podoben način že leto poprej oz. v začetku decembra 2012 v Idriji izvršili podobno kaznivo dejanje, ko so napadli in oropali starejšega, 58-letnega občana, (več o tem v priloženem obvestilu za javnost PU Nova Gorica dne 3. 12. 2012). Vsi trije so bili za storitev kaznivega dejanja ovadeni na pristojno okrožno državni tožilstvo v Novi Gorici.

Na podlagi ugotovljenih dejstev v okviru obsežne preiskave so policisti PP Idrija in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica na podlagi odredbe za hišno preiskavo Okrožnega sodišča v Novi Gorice prejšnjo sredo, 19. marca 2014, štirim osumljenim osebam, starih 20, 22, 25 in 26 let, odvzeli prostost in opravili tri hišne preiskave. V okviru navedenih hišnih preiskav so kriminalisti in policisti našli in zasegli več predmetov (odtujen LCD televizor, predmete, ki jih roparji običajno uporabljajo za napad in onesposobitev žrtve kot je imitacija pištole, manjši lesen kij in lepilni trak, ipd..). Določeni zaseženi predmeti so izvirali iz zgoraj navedenega kaznivega dejanja ropa v okolici Idrije (9. marca 2013).

Po končanem postopku so bili trije osumljenci izpuščeni na prostost, 20-letnega moškega pa so novogoriški kriminalisti s kazensko ovadbo izročili dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici v nadaljnji postopek.

Policisti PP Idrija in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so zoper tri navedene osebe, stare 20, 22 in 25 let iz okolice Škofje Loke, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa, zoper 26-letnega moškega iz Idrije, pa bodo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prikrivanja.