Slovenija

Alarmantno stanje na ljubljanski urgenci - sokriva tudi kadrovska služba UKC

R.S.
21. 3. 2014, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sistem je porušen, razmere katastrofalne - tako so stanje na travmatološkem oddelku ljubljanske urgence opisali tamkajšnji zaposleni. Zdravstveno osebje je izčrpano, pacienti pa čakajo tudi do osem ur. trenutno na urgenci poteka tiskovna konferenca v zvezi, s katere vam poročamo v živo.

Arhiv Svet24

Takole so povedali na tiskovni konferenci. "Stanje na urgenci in travmatologiji je alarmantno. Vse je samo vrh ledene gore, saj se na urgenci težave zaradi nujnih primerov najprej pokažejo. Delamo z istimi številkami kot v 70. in 80. letih, kar je že samo zaradi napredka medicine nemogoče." 

Zaenkrat še zmorejo oskrbeti poškodovance v skladu s standardi.

Ob tem dodajajo, da naj bi bilo stanje boljše že v ponedeljek, ko jim bodo na pomoč priskočili tudi upokojeni zdravniki. 

Vse medicinske sestre opravljajo 12-urno izmensko delo, skupaj z vso administracijo. Beležijo tudi izjemno visoko odsotnost sester, ki zbolevajo ali pa se pri delu poškodujejo. Medicinske sestre so se nasploh znašle v stiski. Zmanjkuje tudi vozičkov, čakajo so nezadovoljni, saj so vrste v čakalnicah nepregledne. Medicinske sestre so tako tarče izražanja nezadovoljstva s strani pacientov.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza si bo čas za UKC vzela naslednji teden. Ko bo nov finančni načrt sprejet, pa bodo zaposlili mlade zdravnike.

Poudarjajo, da ima ljubljanski klinični center za polovico manjši proračun kot klinični center na Dunaju, opraviti pa mora delo z isto kvaliteto. 

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojkar je pojasnil: »Problem je v birokratih. Zdravniki so ozko specializirani, kar pomeni, da se na travmatologijo ne da poslati dermatologa. Birokrati pa vidijo samo število zdravnikov.« Hojkar še dodaja: »Nočemo več biti žrtev birokratov in odločiti se moramo, kakšno zdravstvo hočemo in ga tako tudi financirati, ne da samo govorimo o korupciji v zdravstvu. Zdravniki zdaj delajo na gradbišču.« 

Na tiskovni konferenci so tudi poudarili, da nobene, niti najmanjše praske ne oskrbijo splošni zdravniki, saj vse pošljejo na urgenco. V tujini, poudarjajo govorci, temu ni tako in že splošni zdravniki »odnesejo« velik del pacientov, a je pri nas tudi teh zdravnikov premalo. Problem je tudi pomanjkanje infrastrukture. Na UKC Ljubljana še opozarjajo, da se sedaj začenja motoristična sezona, poleg tega potekajo dela v gozdu, zato pričakujejo še večji naval pacientov.

Četudi bi bila zdaj na voljo nova urgenca, bi to rešilo zgolj težavo z gnečo. 

Poudarjajo še, da četudi bi bila zdaj na voljo nova urgenca, bi to rešilo zgolj težavo z gnečo. Še vedno pa bi tudi najmanjše poškodbe gledale cele ekipe zdravnikov. »Naši standardi so višji kot v Veliki Britaniji. Vsakodnevno presegamo čakalne dobe pri lažjih poškodovancih. A kvaliteta, k sreči, še ne pada.« poudarjajo na UKC, kjer so pojasnili, da je v tem trenutku na urgenci v obravnavi 40 lažje poškodovanih pacientov, dela pa samo ena ekipa.

Tiskovana konferenca se je zaključila s kritiko kadrovske službe UKC, v kateri je zaposlenih okoli 20 ljudi, a v vsem tem času niso uredili zaposlitve šestih dodatnih zdravnikov.